Závitky z roštěné plněné na másle podušenou zeleninou, opečené na pánvi, pak podušené doměkka, servírované se zahuštěnou omáčkou například s rýží, ale i jinou vhodnou přílohou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | plátky roštěné |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší mrkev |
1 ks | cibule |
1/4 ks | celeru |
150 g | kapusty |
5 dl | vývaru z kostí |
citronová šťáva | |
hladká mouka | |
máslo | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Plátky masa vložíme mezi 2 mikrotenové sáčky a naklepeme, osolíme, opepříme.
- Na másle opečeme na nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel, podle chuti osolíme, opepříme, necháme vychladnout.
- Zeleninu rozdělíme na plátky masa, stočíme závitky, konce masa spíchneme párátky, závitky obalíme v hladké mouce.
- V hrnci rozehřejeme olej a závitky opečeme do hněda, ze všech stran, zhruba 5 minut. Naběračkou vyjmeme závitky, ke šťávě přidáme cibuli nakrájenou na tenké proužky, česnek na plátky, zpěníme. Přisypeme mouku, mícháme a osmažíme. Přilijeme postupně vývar, mícháme, krátce povaříme.
- Do omáčky vložíme nazpět závitky, pod pokličkou dusíme 90 minut do měkka.
- Na závěr omáčku dochutíme solí, pepřem, pár kapkami citronové šťávy.
- Do talíře nalijeme omáčku, ze závitků odstraníme párátka, nakrájíme na kolečka a podáváme s rýží.
Text i foto: D. Marounek