Hovězí plátek z plece naklepaný, potřený prolisovaným česnekem a hořčicí, obložený plátky anglické slaniny a vejci uvařenými natvrdo, zamotaný, zajištěný sponkou nebo potravinovou nití, závitek ze všech stran zprudka opečený, pak podušený podlitý vodou nebo vývarem spolu s cuketou a cibulí, omáčka na konec rozmixovaná, doplněná o orestované žampiony.
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
300 g | hovězí plece (plátek) |
4 ks | plátky anglické slaniny |
2 ks | natvrdo uvařená vejce |
2 ks | stroužky česneku |
2 lžičky | plnotučné hořčice |
pepř | |
sůl | |
Pod maso: | |
250 g | žampionů |
1 lžíce | plnotučné hořčice |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | sádla |
1 ks | mladá cuketa |
1 ks | větší cibule |
voda nebo vývar | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Maso naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme, česnek utřeme a maso ním z jedné strany potřeme, přidáme i hořčici, poklademe slaninou, v řadě za sebou umístíme vejce, závitek smotáme a zajistíme sponkou nebo potravinovou nití.
- V hrnci rozpálíme sádlo, maso zprudka ze všech stran opečeme a pak dáme stranou, do výpeku dáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova.
- Přihodíme na kostičky pokrájenou cuketu, osolíme, přidáme hořčici a chvilku zarestujeme, vrátíme závitek, podlejeme vodou nebo vývarem (do 2/3 masa) a dusíme doměkka.
- Na lžíci másla orestujeme na plátky pokrájené žampiony, které opepříme, nakonec, až se nám vypaří veškerá tekutina, žampiony osolíme.
- Maso vyjmeme, šťávu dochutíme a tyčovým mixérem omáčku rozmixujeme, tím se nám zahustí, přidáme orestované žampiony.
- Maso zbavíme nití a pokrájíme na porce, podáváme s připravenou omáčkou a například s těstovinami nebo rýží.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová