Klasický hovězí vývar, čirý, silný a voňavý, patří neodmyslitelně do české kuchyně.
Ingredience:
500-600 g | hovězího masa (hrudí, maso z krku nebo plec, morkové kosti, hřbet, nožičky ... ) |
100 g | petržele |
100 g | mrkve |
100 g | celeru |
2,5 l | vody |
několik kuliček nového koření | |
několik kuliček černého pepře | |
bobkový list | |
sůl | |
(snítky listů petrželky či jiných bylinek) |
Postup:
- Hovězí maso opláchneme, okapané pak rozkrájíme na větší kusy, vložíme do většího hrnce s asi 2,5 litry studené vody a přivedeme k varu.
- Přidáme koření i zeleninu, hrnec částečně zaklopíme pokličkou, necháme nejméně 3 hodiny, ale raději i déle vařit mírným varem, tedy tzv. táhnout, během vaření hlídáme, aby zůstal vývar čistý, sbíráme vznikající pěnu naběračkou.
- Hotový vývar scedíme přes co nejhustší sítko (případně cedník můžeme ještě vyložit čistou hadrovou utěrkou, vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou).
- Takto připravený vývar můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, či například s játrovými knedlíčky či jinou vložkou nebo polévkovou zavářkou.