REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí vývar

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasický hovězí vývar, čirý, silný a voňavý patří neodmyslitelně do české kuchyně.


Ingredience:
500-600 ghovězího masa (hrudí, maso z krku nebo plec, morkové kosti, hřbet, nožičky ... )
100 gpetržele
100 gmrkve
100 gceleru
2,5 lvody
několik kuliček nového koření
několik kuliček černého pepře
bobkový list
sůl
(snítky listů petrželky či jiných bylinek)

Postup:

1. Hovězí maso opláchneme, okapané pak rozkrájíme na větší kusy, vložíme do většího hrnce s asi 2,5 litry studené vody a přivedeme k varu
2. Přidáme koření i zeleninu, hrnec částečně zaklopíme pokličkou, necháme nejméně 3 hodiny, ale raději i déle vařit mírným varem, tedy tzv. táhnout, během vaření hlídáme, aby zůstal vývar čistý, sbíráme vznikající pěnu naběračkou
3. Hotový vývar scedíme přes co nejhustší sítko (případně cedník můžeme ještě vyložit čistou hadrovou utěrkou, vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou). 4. Takto připravený vývar můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, či například s játrovými knedlíčky či jinou vložkou nebo polévkovou zavářkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy