REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí steak

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nedávno jsem seděl v jedné hospůdce a tam si můj kamarád objednal hovězí steak, prý si ho doma neudělá, protože je to moc těžké, připravit chutný biftek. Přitom je skvělý kuchař a například svíčkovou umí báječně. Tak mě napadlo sem dát opravdu základní recept na doma na pánvi opečený steak.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kgvyzrálé svíčkové nebo vysokého roštěnce
kvalitní olej
pepř
sůl

Postup:

1. Z masa nakrájíme 4 porce po 250 g, maso opepříme zakápneme olejem a necháme v lednici odležet ideální doba je 24 hodin
2. Steaky opékáme na pánvi s vysokým dnem, pánev nejprve rozpálíme, až pak vložíme steaky, které jsou pokapané olejem, jiný olej nepřiléváme
3. Opékáme z každé strany 3-4 minuty maso se rychle zatáhne a steak zůstane šťavnatý 4. Nakonec opečené maso osolíme, necháme 5 minut odpočinout mimo zdroj tepla
5. Nyní můžeme steaky servírovat, podáváme například s opečenými brambory a různými dresinky nebo omáčkami a to jak teplými, tak studenými.

Doporučení:

Základem pro kvalitní steak je dobře vyzrálé hovězí maso, a jak poznáme, že je maso správně uzrálé? Jednoduchá rada, prstem zatlačíme na povrch a povrch se opět vyrovná. Steaky nikdy předem nesolíme, sůl váže vodu a vytáhne z masa šťávu, solíme až po tepelné úpravě. Steaky nikdy nenaklepáváme a při pečení nepícháme vidličkou aby nevytekla šťáva. Správný steak má být vysoký asi 3-4 cm. Rad na správný steak by vydalo na několik stránek, tohle jsou jen základní rady pro domácí přípravu této skvělé lahůdky.

Poznámka:

Někdo maso mírně naklepává rukou, jiný steaky na pánvi zatěžuje závažím, například starou žehličkou. Někdo steaky na pánvi neuznává a jen je připravuje na grilu …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy