Nedávno jsem seděl v jedné hospůdce a tam si můj kamarád objednal hovězí steak, prý si ho doma neudělá, protože je to moc těžké, připravit chutný biftek. Přitom je skvělý kuchař a například svíčkovou umí báječně. Tak mě napadlo sem dát opravdu základní recept na doma na pánvi opečený steak.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 kg | vyzrálé svíčkové nebo vysokého roštěnce |
kvalitní olej | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Z masa nakrájíme 4 porce po 250 g, maso opepříme zakápneme olejem a necháme v lednici odležet ideální doba je 24 hodin
2. Steaky opékáme na pánvi s vysokým dnem, pánev nejprve rozpálíme, až pak vložíme steaky, které jsou pokapané olejem, jiný olej nepřiléváme
3. Opékáme z každé strany 3-4 minuty maso se rychle zatáhne a steak zůstane šťavnatý 4. Nakonec opečené maso osolíme, necháme 5 minut odpočinout mimo zdroj tepla
5. Nyní můžeme steaky servírovat, podáváme například s opečenými brambory a různými dresinky nebo omáčkami a to jak teplými, tak studenými.
Základem pro kvalitní steak je dobře vyzrálé hovězí maso, a jak poznáme, že je maso správně uzrálé? Jednoduchá rada, prstem zatlačíme na povrch a povrch se opět vyrovná. Steaky nikdy předem nesolíme, sůl váže vodu a vytáhne z masa šťávu, solíme až po tepelné úpravě. Steaky nikdy nenaklepáváme a při pečení nepícháme vidličkou aby nevytekla šťáva. Správný steak má být vysoký asi 3-4 cm. Rad na správný steak by vydalo na několik stránek, tohle jsou jen základní rady pro domácí přípravu této skvělé lahůdky.
Poznámka:Někdo maso mírně naklepává rukou, jiný steaky na pánvi zatěžuje závažím, například starou žehličkou. Někdo steaky na pánvi neuznává a jen je připravuje na grilu …