Opečené hovězí steaky podávané s ananasovo-zázvorovou omáčkou, servírované s různě upravenými brambory.
Ingredience:
4 ks | steaků z nízkého roštěnce |
3 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | nakládaného zeleného pepře k podávání |
1 lžíce | worcesterové omáčky |
několik listů salátu k podávání | |
skrojky citronu k podávání | |
čerstvě mletý pepř | |
sůl | |
Na omáčku: | |
1 lžička | olivového oleje |
1 ks | malého ananasu |
3 cm kousek čerstvého zázvoru | |
citronová šťáva | |
med | |
špetka soli |
Postup:
1. Steaky na krajích lehce nasekneme špičkou nože, jemně přes fólii naklepeme, pak do masa vetřeme čerstvě pomletý pepř, worcesterovou omáčku, dvě třetiny oleje a necháme v chladu odležet nejlépe do druhého dne
2. Na omáčku rozmixujeme okrájenou dužinu ananasu bez tuhého středu s nastrouhaným oloupaným zázvorem, potom vmícháme olej, dochutíme citronovou šťávou, medem a špetkou soli, dobře promícháme, přikryjeme a dáme vychladit
3. V pánvi na zbylém rozehřátém oleji po obou stranách zprudka opečeme steaky tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové, celkem to trvá 6-10 minut, podle výšky masa
4. Přendáme na předehřáté talíře, osolíme, necháme pár minut rozležet a podáváme obložené omytými osušenými listy salátu, s ananasovo-zázvorovou omáčkou ozdobenou nakládaným zeleným pepřem, skrojky citronu a různě upravenými bramborami.
Místo brambor můžeme podávat k steakům kuskus.