Hnědá polévka z kostí a zavářkou jater.
Ingredience:
600 g | masa (hovězí přední) |
500 g | kostí |
50 g | jater |
120 g | kořenové zeleniny |
10 g | tuku na orestování |
2 l | vody |
sůl | |
petržel nebo pórek |
Postup:
1. Očištěné, mírně naklepané hovězího maso (hovězí přední) nakrájíme na kousky a dáme vařit s kostmi
2. Játra vaříme společně s masem (v celku!)
3. Zeleninu nakrájíme na plátky a orestujeme dozlatova na pánvi
4. Zeleninu zalijeme částí vařící polévky, chvíli povaříme a přidáme do polévky 15 minut před dovařením
5. Po změknutí masa, kosti a játra vytáhneme
6. Játra nakrájíme na kousky a vložíme zpět do polévky
7. Pokud chceme přidat zavářku, vytáhneme veškeré maso a zavaříme zavářku
8. Nakonec polévku osolíme, okořeníme a dodáme petržel nebo pórek.
Do polévky můžeme přidat houby nebo několik růžiček květáku či růžičkovou kapustu. Všechny tyto ingredience dáváme do polévky 15 minut před dovařením, aby se nám nerozvařily.