REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka připravená z hovězího masa a zeleniny, servírovaná s játrovými knedlíčky a nudlemi.


Ingredience:
250 ghovězího předního
2 hrstinudlí
2 ksmrkve
1 kscibule
1 kspetržele
1 kssvazku bylinek (petržel,tymián,bobkový list)
petržel na ozdobu
kousek celeru
voda
sůl
Na játrové knedlíčky:
100 gvepřových jater
1 hrstčerstvé petrželky
1 lžičkasušené majoránky
2 ksstroužků česneku
1 ksvejce
oříšek másla
mletý pepř
strouhanka
sůl

Postup:

1. Do hrnce dáme hovězí maso, zalijeme 2 litry vody, přidáme oloupanou přepůlenou cibuli a bylinky svázané kuchyňským provázkem 2. Zvolna vaříme hodinu a půl, sbíráme pěnu a 40 minut před koncem vaření přidáme do hrnce oloupanou, přepůlenou mrkev i petržel a oloupaný kousek celeru
3. Mezitím si uděláme knedlíčky; omytá, odblaněná játra rozmixujeme na hladkou hmotu s máslem a rozklepnutým vejcem, osolíme, opepříme, přidáme oloupané, rozetřené stroužky česneku, majoránku, petrželku nasekanou na drobno a tolik strouhanky, aby vzniklo hustší těstíčko (musíme však počítat s tím, že po chvíli stání těstíčko trochu zhoustne, jak bude strouhanka vstřebávat tekutinu)
4. Z hmoty vytvarujeme asi 20 kuliček, které dáme do ledničky ztuhnout
5. Do vývaru, přecezeného přes jemné sítko, přidáme obrané maso od kostí, nakrájené na malé kousky, na kostičky nakrájenou zeleninu, přivedeme k varu, vložíme játrové knedlíčky a zvolna vaříme 10 až 15 minut
6. Nakonec vsypeme nudle, vaříme je do změknutí, polévku osolíme a jednotlivé porce podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

3 originální recepty z dýně, bez kterých se na podzim neobejdete

Přestože se dýně teprve v nedávné době dočkala své kulinářské renesance, stala se poměrně rychle oblíbenou potravinou, která udělá parádu nejen jako halloweenská dekorace. Svou barvou připomínající odlesky spadaného listí se doslova hodí k sychravému podzimnímu počasí. Inspirujte se netradičními recepty, jako jsou dýňové hranolky, lívance nebo placky bez složitých ingrediencí

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Pět pivních zajímavostí z Plzně: Věděli jste, že věž pivovaru stojí na místě šibenice, kde oběsili Kozinu?

Právě začátkem října měl vrcholit svátek všech milovníků piva, bavorský Oktoberfest. Kvůli pandemii koronaviru se však letos poprvé po více než sedmdesáti letech neuskutečnil. Stejně tak se letos nekonal ani oblíbený Pisner Fest, na který před dvěma lety přišlo do Plzně přes 55 tisíc lidí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy