REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka připravená z hovězího masa a zeleniny, servírovaná s játrovými knedlíčky a nudlemi.


Ingredience:
250 ghovězího předního
2 hrstinudlí
2 ksmrkve
1 kscibule
1 kspetržele
1 kssvazku bylinek (petržel,tymián,bobkový list)
petržel na ozdobu
kousek celeru
voda
sůl
Na játrové knedlíčky:
100 gvepřových jater
1 hrstčerstvé petrželky
1 lžičkasušené majoránky
2 ksstroužků česneku
1 ksvejce
oříšek másla
mletý pepř
strouhanka
sůl

Postup:

1. Do hrnce dáme hovězí maso, zalijeme 2 litry vody, přidáme oloupanou přepůlenou cibuli a bylinky svázané kuchyňským provázkem 2. Zvolna vaříme hodinu a půl, sbíráme pěnu a 40 minut před koncem vaření přidáme do hrnce oloupanou, přepůlenou mrkev i petržel a oloupaný kousek celeru
3. Mezitím si uděláme knedlíčky; omytá, odblaněná játra rozmixujeme na hladkou hmotu s máslem a rozklepnutým vejcem, osolíme, opepříme, přidáme oloupané, rozetřené stroužky česneku, majoránku, petrželku nasekanou na drobno a tolik strouhanky, aby vzniklo hustší těstíčko (musíme však počítat s tím, že po chvíli stání těstíčko trochu zhoustne, jak bude strouhanka vstřebávat tekutinu)
4. Z hmoty vytvarujeme asi 20 kuliček, které dáme do ledničky ztuhnout
5. Do vývaru, přecezeného přes jemné sítko, přidáme obrané maso od kostí, nakrájené na malé kousky, na kostičky nakrájenou zeleninu, přivedeme k varu, vložíme játrové knedlíčky a zvolna vaříme 10 až 15 minut
6. Nakonec vsypeme nudle, vaříme je do změknutí, polévku osolíme a jednotlivé porce podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy