Hovězí consommé je dobré servírovat jako součást několikachodového menu. Podpoří chuť k jídlu a přitom nepřeplní žaludek. Tajemství jeho úspěchu je správná čirost a chuť po mase a zelenině. Masové consommé má výraznou, tmavě hnědou barvu, za studen by mělo rosolovatět.
Ingredience:
Rozpis na 3 litry: | |
1,5 kg | hovězích kostí |
750 g | hovězího masa na polévku |
150 g | mrkve |
150 g | celeru |
6 l | studené vody |
1 svazek | petrželových stonků |
1 lžíce | mletého černého pepře |
1 lžička | soli |
6 ks | hřebíčků |
2 ks | cibule |
2 ks | houby |
2 ks | bobkové listy |
1/2 ks | stroužku česneku |
1/2 ks | pórku |
špetka cukru | |
Na pročišťující směs: | |
1 kg | libového hovězího |
200 g | celeru |
150 g | mrkve |
4 ks | vaječné bílky |
1/2 ks | pórku |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Hovězí kosti dáme do pekáčku a pečeme je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut
2. Rozpůlené cibule položíme na pánev řeznou plochou dolů a dobře je opečeme
3. Kosti, celé hovězí maso na polévku vložíme do poloviny studené vody, přidáme česnek a cibuli, polévku osolíme a dochutíme i špetkou cukru, vše přivedeme k varu, necháme na mírném zdroji tepla jen tak probublávat 2 hodiny, v průběhu přípravy sbíráme pěnu vytvořenou na povrchu
4. Zeleninu a houby nakrájíme na kousky o velikosti vlašského ořechu a vložíme je do vývaru, ten dolijeme studenou vodou a přidáme koření
5. Vaříme na středně rozpáleném zdroji tepla 4-8 hodin, opět sbíráme z povrchu kalnou hmotu
6. Vyndáme maso, vývar přecedíme, necháme ho v klidu vychladnout, pak sebereme přebytečný tuk
7. Maso a zeleninu určené k pročištění vývaru pomeleme
8. Lehce ušleháme bílky, abychom zvýšili jejich objem a dobře je vmícháme do pomletého masa a zeleniny
9. Pročišťující směs dáme do studeného vývaru a promícháme, opět vývar přivedeme k varu a vaříme 90-120 minut, než všechny nečistoty vyplavou na povrch, čas os času opatrně seškrabujeme dno hrnce a sbíráme nečistoty, abychom zabránili připalování
10. Hotové consommé necháme vychladnout a pak přecedíme přes jemné čisté plátýnko.
Čistou masovou chuť vývaru může zvýraznit kapkou suchého sherry. Lehce kořeněný tón dodá vývaru kerblík nebo trocha muškátového oříšku nasypaná do plátýnka na přecezení.
Poznámka:Pro výrobu silnějšího concommé použijeme dvojnásobné množství masa a zároveň můžeme mírně snížit množství použitého vaječného bílku v receptu.