REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí consommé

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí consommé je dobré servírovat jako součást několikachodového menu. Podpoří chuť k jídlu a přitom nepřeplní žaludek. Tajemství jeho úspěchu je správná čirost a chuť po mase a zelenině. Masové consommé má výraznou, tmavě hnědou barvu, za studen by mělo rosolovatět.


Ingredience:
Rozpis na 3 litry:
1,5 kghovězích kostí
750 ghovězího masa na polévku
150 gmrkve
150 gceleru
6 lstudené vody
1 svazekpetrželových stonků
1 lžícemletého černého pepře
1 lžičkasoli
6 kshřebíčků
2 kscibule
2 kshouby
2 ksbobkové listy
1/2 ksstroužku česneku
1/2 kspórku
špetka cukru
Na pročišťující směs:
1 kglibového hovězího
200 gceleru
150 gmrkve
4 ksvaječné bílky
1/2 kspórku
pepř
sůl

Postup:

1. Hovězí kosti dáme do pekáčku a pečeme je v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut
2. Rozpůlené cibule položíme na pánev řeznou plochou dolů a dobře je opečeme
3. Kosti, celé hovězí maso na polévku vložíme do poloviny studené vody, přidáme česnek a cibuli, polévku osolíme a dochutíme i špetkou cukru, vše přivedeme k varu, necháme na mírném zdroji tepla jen tak probublávat 2 hodiny, v průběhu přípravy sbíráme pěnu vytvořenou na povrchu
4. Zeleninu a houby nakrájíme na kousky o velikosti vlašského ořechu a vložíme je do vývaru, ten dolijeme studenou vodou a přidáme koření
5. Vaříme na středně rozpáleném zdroji tepla 4-8 hodin, opět sbíráme z povrchu kalnou hmotu
6. Vyndáme maso, vývar přecedíme, necháme ho v klidu vychladnout, pak sebereme přebytečný tuk
7. Maso a zeleninu určené k pročištění vývaru pomeleme
8. Lehce ušleháme bílky, abychom zvýšili jejich objem a dobře je vmícháme do pomletého masa a zeleniny
9. Pročišťující směs dáme do studeného vývaru a promícháme, opět vývar přivedeme k varu a vaříme 90-120 minut, než všechny nečistoty vyplavou na povrch, čas os času opatrně seškrabujeme dno hrnce a sbíráme nečistoty, abychom zabránili připalování
10. Hotové consommé necháme vychladnout a pak přecedíme přes jemné čisté plátýnko.

Doporučení:

Čistou masovou chuť vývaru může zvýraznit kapkou suchého sherry. Lehce kořeněný tón dodá vývaru kerblík nebo trocha muškátového oříšku nasypaná do plátýnka na přecezení.

Poznámka:

Pro výrobu silnějšího concommé použijeme dvojnásobné množství masa a zároveň můžeme mírně snížit množství použitého vaječného bílku v receptu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy