Plátky hovězího masa zprudka opečené, potřené hořčicí, vyskládané do tlakového hrnce a podušené ve vývaru. servírované přelité zahuštěnou omáčkou.
Ingredience:
700 g | hovězího zadního |
2 ks | cibule |
2-3 lžíce | hořčice |
hovězí bujón + voda | |
hladká mouka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Hovězí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky, které naklepeme
2. Naklepané plátky osolíme, opepříme a z jedné strany natřeme hořčicí (druhá strana se natře sama skládáním plátků na sebe)
3. Cibuli si nakrájíme na jemno
4. Na pánvi plátky z obou stran zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté a ukládáme je do tlakového hrnce
5. Ve výpeku opečeme cibuli (popřípadě přidáme ještě trošku oleje) a přidáme ji k masu
6. Do pánve dále nalijeme vodu, přidáme bujón a necháme přejít varem a kostku rozpustit, vývar přidáme k masu
7. Tlakový hrnec zavřeme a maso dusíme cca 30 min, potom hrnec opatrně otevřeme, maso vyjmeme a omáčku zahustíme podle potřeby hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě, necháme přejít varem, pak maso vrátíme do omáčky.
Podáváme s rýží, bramborovou kaší, hranolky nebo kroketami.
Poznámka:Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.