REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí pečeně na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaninou prošpikované hovězí zadní, podušené s cibulí a zeleninou doměkka, servírované se smetanovou omáčkou.


Ingredience:
600ghovězího zadního masa
300 gkořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
250 ml smetany 12 %
80 gslaniny
40 ghladké mouky
100 mlsmetany ke šplehání
4 lžícebrusinkového kompotu
5 kskuliček pepře
4 kskuliček nového koření
2 ksbobkových listů
1 kscibule
1ks citronu
mletý pepř
ocet
cukr
voda
sůl

Postup:

1. Část vychlazené slaniny nakrájíme na dlouhé špalíčky a zbytek na kostičky, očištěnou kořenovou zeleninu a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno
2. Maso očistíme, po vláknech do něho uděláme nožem hluboké otvory, prošpikujeme špalíčky slaniny, osolíme a opepříme
3. V kastrolu lehce vyškvaříme kostičky slaniny, přidáme nakrájenou zeleninu a cibuli, orestujeme, vložíme maso, ze všech stran opečeme, přilijeme asi 500 ml vody, přidáme koření, sůl a přiklopené dusíme zvolna doměkka (asi 2 hodiny), za občasného obracení masa a podle potřeby podlévání vodou
4. Pak měkké maso vyjmeme a udržujeme ho v teple, z vývaru vyndáme koření, vmícháme hladkou mouku rozmíchanou v 150 ml vody, provaříme asi 20 minut a potom zeleninu v omáčce rozmixujeme tyčkovým mixérem, nakonec omáčku zjemníme smetanou, ochutíme cukrem, octem i solí a necháme přejít varem
5. Maso nakrájíme, rozdělíme na talíře, přelijeme připravenou omáčkou, ozdobíme plátkem citronu, brusinkovým kompotem, vyšlehanou smetanou a servírujeme s karlovarským houskovým knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy