Maso z hovězí kýty prošpikované slaninou a žampiony, podušené na cibulovém základě doměkka.
Ingredience:
600 g | hovězí kýty |
200 g | žampionů |
100 g | slaniny |
200 ml | vývaru |
100 ml | červeného vína |
3 kuličky | celého pepře |
2 kuličky | nového koření |
3 lžíce | oleje |
2 lžíce | strouhanky |
2 ks | bobkových listů |
1 ks | cibule |
čerstvý tymián | |
sůl |
Postup:
1. Čtyři očištěné větší žampiony nakrájíme společně s částí slaniny na silnější klínky a prošpikujeme jimi očištěné hovězí maso
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a zbylou slaninu nakrájíme na drobné kostičky
3. V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli, přidáme nakrájenou slaninu, vložíme prošpikované maso, ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo a osolíme
4. Zbylé žampiony nakrájíme na menší kousky, přidáme k masu, osmahneme, zalijeme vývarem a červeným vínem, přidáme bobkové listy, nové koření, kuličky pepře, tymián, sůl a pod pokličkou dusíme doměkka
5. Pak měkké maso vyndáme, šťávu zahustíme strouhankou a provaříme 15 minut
6. Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovými knedlíky nebo noky.