REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí paprikáš s klobásou, přílohové noky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na sádle a cibuli zprudka orestované kostky hovězího krku, ty pak podušené spolu s kolečky paprikové klobásy podlité vodou nebo vývarem a dochucené paprikou, solí a česnekem. Maso s omáčkou ke konci přípravy doplněné o zeleninou, servírované spolu s doma uvařenými noky.


Ingredience:
400 ghovězího krku
100 gpaprikové klobásy
3 ksmalá rajčata (Tomino)
1 ksfeferonky nebo chilli papričky
1 ksstroužek česneku
1 kspaprikový lusk
1 kscibule
1 kelímekzakysané smetany
2 lžícesádla
1 lžícesladké mleté papriky
1 lžícehladké mouky
vývar nebo voda na polití masa
pepř
sůl
Na nočky:
200 ghladké mouky
2 ksvaječné žloutky
cca 150 mlstudené vody
1 lžikasoli
osolená voda na uvaření noků, haluškovač

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky velké cca 2×2 cm, osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet
2. V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zhnědnout, pak přidáme maso a zprudka, ze všech stran, restujeme 5 minut
3. Stáhneme z plamene, přidáme mletou papriku a důkladně promícháme
4. Vrátíme zpět na plamen, přidáme na kolečka pokrájenou klobásu, podlejeme vodou nebo vývarem do 2/
3 výšky masa (během dušení pak doléváme vodu nebo vývar dle potřeby), přidáme rozmačkaný česnek a pod pokličkou dusíme doměkka
5. Těsně před koncem přidáme na kostičky nakrájenou papriku, feferonku a oloupaná a nasekaná rajčata
6. Do smetany dáme mouku, tři lžíce horké šťávy z masa, promícháme a přidáme do hrnce k masu
7. Na mírném plameni prováříme dalších 15 minut a to za občasného míchání
8. Nakonec doladíme chutě a můžeme podávat například s noky.

Příprava noků:
1. Všechny ingredience promícháme, vodu přidáváme postupně (množství je orientační – záleží na savosti mouky), aby nám vzniklo řidší těsto (asi jako na palačinky)
2. Necháme nejméně hodinu odpočnout 3. Zavařujeme přes haluškovač do vroucí osolené vody, jakmile vyplavou k povrchu, máme hotovo.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy