REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí pečeně s gratinovanými bramborami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinované hovězí maso upečené se zeleninou doměkka, podávané se zapečenými bramborami.


Ingredience:
600 ghovězí pečeně
250 gšalotky
400 mlhovězího vývaru
2 lžícerajského protlaku
2 lžíceoleje
1 lžícehladké mouky
3 ksstroužků česneku
3 ksmrkve
2 ksfenyklové hlízy
sůl
Na marinádu:
4 kuličkypepře
2 lžičkytymiánu
1 lžíceoleje
2 ksbobkových listů
1/8 lbílého vína
Na gratinování:
3 lžíceolivového oleje
1 kgbrambor
muškátový oříšek
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Bílé víno, olej, na hrubo rozdrcené bobkové listy, tymián a mletý pepř promícháme, vložíme očištěné maso a 2 hodiny necháme marinovat
2. Oloupané šalotky rozčtvrtíme, omytou mrkev nakrájíme na kolečka, očištěný fenykl rozkrájíme na osminky a stroužky česneku oloupeme
3. Hovězí maso vyjmeme z marinády, povrch potřeme solí, na rozehřátém oleji zprudka ze všech stran opečeme a spolu se zeleninou vložíme do pekáčku
4. Pak výpek rozředíme marinádou, vmícháme rajský protlak, spolu s hovězím vývarem přidáme k masu a posypeme hladkou moukou
5. Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a přikryté pečeme asi 105 minut, potom maso obrátíme, přikryjeme a pečeme na nejspodnější příčce doměkka při 200 °C (asi 10 minut)
6. Oloupané brambory nastrouháme na tenké plátky, naskládáme do zapékací mísy, každou vrstvu osolíme, okořeníme a pokapeme olivovým olejem, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a asi 40 minut dozlatova zapečeme
7. Upečené maso nakrájíme na plátky a podáváme s gratinovanými bramborami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy