Plátky hovězího masa zaprášené moukou, zprudka opečené, pak podušené na cibuli zalité vývarem pěkně doměkka spolu s houbami a kořením. Hotové hovězí servírované s domácími knedlíky.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | plátky hovězího masa (použil jsem zadní válec) |
3 ks | cibule |
2 ks | stroužky česneku |
1 hrst | sušených hub |
2 lžíce | sádla |
300 g | malých čerstvých žampiónů |
hladká mouka | |
hovězí bujón | |
nové koření | |
pepř | |
kmín | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
250 g | hrubé mouky |
250 g | polohrubé mouky |
25 g | droždí |
300 ml | mléka |
2 ks | vejce |
1 ks | žemle |
cukr | |
sůl | |
osolená voda na uvaření knedlíků |
Postup:
1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce
2. Na sádle dotmava vyrestujeme nakrájenou cibuli, plátky masa obalené v hladké mouce zprudka opečeme po obou stranách, pak je přidáme do základu, podlijeme trochu vývarem, přidáme namočené sušené houby i s výluhem, zbylé koření a dusíme do měkka, během dušení podléváme vývarem
3. Když je maso měkké, přidáme půlky malých žampionů, zaprášíme omáčku hladkou moukou, a ještě chvíli vše povaříme.
Příprava knedlíků:
1. Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme rozdrobené droždí s cukrem, necháme vzejít kvásek, pak přilejeme vlažné mléko, vejce, sůl a vymícháme těsto, do něhož dáme nakonec nakrájenou žemli
2. Necháme na teplém místě kynout
3. Pak vytvoříme dvě šišky, které po odpočinutí zavařujeme dvacet minut v osolené vodě.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika
Hovězí na zelenině, houbách a červeném víně, bulgur
Hovězí paprikáš s klobásou, přílohové noky