Podušené kostky hovězí kližky nebo líček, případně hovězího zadního, na víně, později povařené spolu se zeleninou a houbami, zalité vývarem, servírované s bulgurem.
Ingredience:
800 g | hovězí kližky (líček, hovězího zadního) |
2 ks | větší cibule |
2 ks | mrkve |
1 ks | masité červené papriky |
1/2 ks | menší cukety |
1 ks | kořenová petržel |
1/4 ks | celeru |
2 hrsti | hub |
vývar či voda + bujón | |
hladká mouka | |
kmín | |
pepř | |
olej | |
sůl | |
Na bulgur: | |
300 g | bulguru |
800 ml | vody nebo vývaru |
1 vrchovatá lžíce | másla |
Postup:
- Maso odblaníme, opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky, ty osolíme, okořeníme pepřem
- Na rozpáleném oleji necháme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme maso a necháme ho zatáhnout
- Podlijeme vínem, dusíme na mírném zdroji tepla
- Až se víno téměř odpaří, do hrnce přidáme masitou papriku zbavenou jadřinců a pokrájenou na kostičky, cuketu nakrájenou na kostičky, zaprášíme hladkou moukou, podlijeme vývarem, dále dusíme
- Na posledních 30 minut do hrnce nasypeme na plátky pokrájené houby, dochutíme kmínem
- Až je maso měkké a tekutina zredukovaná, ochutnáme, případně pokrm přisolíme a dochutíme kořením, už jen krátce povaříme.
Příprava bulguru:
- V hrnci na másle osmahneme bulgur, ten pak zalijeme horkou vodou a 10 minut vaříme na středním zdroji tepla
- Během vaření nemícháme, jakmile se tekutina vsákne, je hotovo
- Před podáváním bulgur provzdušníme vidličkou.
Foto: Naďa Indruchová