Hovězí maso nakrájené na kostky, marinované, podušené na cibulovém základu doměkka.
Ingredience:
1 kg | hovězího masa (plece nebo kýty) |
400 g | sekaných rajčat v konzervě |
3 lžíce | slunečnicového oleje |
1 lžíce | třtinového cukru |
150 ml | hovězího vývaru |
1 ks | velké cibule |
sůl | |
Na marinádu: | |
3 lžíce | jablečného octa |
1 lžička | kari koření |
10 ks | kuliček nového koření |
6 ks | kuliček černého pepře |
4 ks | hřebíčků |
3 ks | velkých stroužků česneku |
3 ks | bobkových listů |
2 ks | tyčinek celé skořice |
1/3 ks | muškátového oříšku |
Postup:
1. Hovězí maso odblaníme, opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky, dáme do mísy, přidáme oloupané prolisované stroužky česneku, bobkové listy, skořici, kuličky pepře, nového koření, hřebíčky, kari koření, na jemno nastrouhaný muškátový oříšek, dobře promícháme tak, aby se koření co nejvíce vsáklo do masa, vše pokapeme trochou octa a necháme marinovat minimálně 2 hodiny
2. V hrnci na rozehřátých dvou lžících oleje osmahneme ze všech stran marinované maso, pak maso vyjmeme, přidáme zbylý olej, na kterém orestujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a přilijeme zbytek octa 3. Maso vrátíme zpět do hrnce, promícháme s orestovanou cibulí, přidáme rajčata v konzervě, sůl, cukr zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pak vše opatrně přelijeme do uzavíratelného pekáčku a dusíme v předem rozehřáté troubě při 170 °C doměkka (100-120 minut).
Podáváme s dušenou rýží.