Okořeněné plátky hovězí plece zprudka opečené na sádle, podušené doplněné o cibuli, podlité vodou, dochucené gelovým bujónem, podávané spolu s dušenou kapustou a vařeným bramborem. Vyzkoušejte tento starý recept přizpůsobený dnešní uspěchané době.
Ingredience:
4 ks | plátky hovězí vyzrálé plece o výšce 1 cm |
2 ks | cibule |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | koření "Gurmánský chilli steak" (Vitana) |
1 kelímek | "Bohatá šťáva na tmavá masa" (Knorr) |
voda na podlití | |
Na kapustu: | |
1 ks | středně velké hlávky kapusty |
4 ks | stroužky česneku |
100 g | uzené slaniny |
2 lžíce | hladké mouky |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
vařené brambory jako příloha |
Postup:
1. Maso naklepeme hřbetem ruky a posypeme kořením
2. V pánvi rozpálíme sádlo a maso z obou stran orestujeme, vyjmeme a uchováváme v teple
3. Do výpeku dáme na kostičky pokrájenou cibuli a smažíme dotmava, vrátíme maso a podlejeme vodou, dusíme pod pokličkou doměkka
4. Pak maso vyjmeme, přidáme gelový bujon připravený dle návodu a pak šťávu přepasírujeme
5. Vložíme maso a vše prohřejeme
6. Jako přílohu podáváme kapustu a vařený brambor.
Příprava kapusty:
1. Kapustu zbavíme vrchních ovadlých listů a odstaníme tvrdý košťál, překrájíme na hrubší nudličky a v osolené vodě vaříme do poloměkka
2. Vyklopíme do sítka propláchneme ledovou vodou, původní vodu, ve které jsme kel vařili, si necháme v misce
3. Do rendlíku dáme na kostičky pokrájenou slaninu a necháme ji vyškvařit, přidáme mouku a vymícháme světle hnědou jíšku
4. Kapustu vrátíme zpět do hrnce, ve kterém se vařila, přidáme jíšku, utřený česnek, opepříme a podle chuti dosolíme, podle potřeby podlejeme vodou z kapusty a krátce provaříme.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová