REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí líčka na pepři a pivu, dušená kapusta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dnes tak moderní surovina, hovězí líčka se dají připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte například tento recept na líčka podušená v hrnci podlitá pivem a hovězím vývarem, dochucená, kromě jiného, bylinkami a barevným pepřem, servírovaná, v tomto případě, s kapustou a vařenými brambory.


Ingredience:
Rozpis na 5-6 porcí:
Na líčka:
1,2-1,4 kghovězích líček
500 mlčerného piva
300 mlhorkého hovězího vývaru
3-4 lžícesádla
2 lžícedijonské hořčice
2-3 ksstroužky česneku
3 kssnítky tymiánu
2 ksbobkové listy
1 ksřapík celeru
1 ksvětší cibule
1 ksmrkev
několik kuliček černého pepře
podrcený barevný pepř
sůl
Na kapustu:
1 ksstředně velké kapusty
400 ganglické slaniny v celku
200 mlkuřecího vývaru
1 lžíceslunečnicového oleje
několik kapek bílého vinného octa
špetka třtinového cukru
mletý černý pepř
sůl
Na brambory:
500-600 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

Postup:
  1. Na polovině sádle zprudka opečeme mírně osolená a barevným pepřem okořeněná líčka, pěkně ze všech stran, pak maso vytáhneme a odložíme stranou, bude to trvat jen chvíli, kolem 5 minut
  2. Do výpeku po mase přidáme zbylé sádlo, opečeme cibuli nakrájenou na kolečka dozlatova, pak přidáme do hrnce na kolečka pokrájenou mrkev, plátky celeru a česneku, mícháme, restujeme na mírném zdroji tepla, až zelenina změkne, stačí tak 5 až 6 minut
  3. V této fázi vrátíme do hrnce zpět líčka, přidáme hořčici, vše zalijeme pivem, po chvíli i vývarem, přidáme koření a bylinky, osolíme, zaklopené, na mírném zdroji tepla, necháme dusit 2,5 hodiny, prostě tak dlouho, až se maso bude téměř rozpadat
  4. Líčka vytáhneme, uchováme v teple, vyjmeme koření, co nejdeme, omáčku zredukujeme téměř na polovinu (vaříme ji, aby se část tekutiny vypařila)
  5. Maso vrátíme do omáčky, necháme ho prohřát, omáčku ochutnáme, případně ji ještě dochutíme pepřem a solí, můžeme servírovat, v tomto případě s vařenými brambory a dušenou kapustou.

Příprava dušené kapusty:

  1. Na rozpáleném oleji ve větším hrnci orestujeme na špalíčky nakrájenou anglickou slaninu
  2. Opečenou slaninu posypeme třtinovým cukrem, zamícháme, přidáme pár kapek vinného, na nudličky nakrouhanou kapustu, vše zalijeme kuřecím vývarem
  3. Dusíme asi 10-15 minut, kapusta musí být měkká, ale zároveň by měla trochu křupat
  4. Podle chuti pokrm osolíme, okořeníme pepřem, případně ještě dosladíme cukrem a okyselíme octem.

Příprava brambor:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
  2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
  3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy