REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí líčka na pepři a pivu, dušená kapusta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dnes tak moderní surovina, hovězí líčka se dají připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte například tento recept na líčka podušená v hrnci podlitá pivem a hovězím vývarem, dochucená, kromě jiného, bylinkami a barevným pepřem, servírovaná, v tomto případě, s kapustou a vařenými brambory.


Ingredience:
Rozpis na 5-6 porcí:
Na líčka:
1,2-1,4 kghovězích líček
500 mlčerného piva
300 mlhorkého hovězího vývaru
3-4 lžícesádla
2 lžícedijonské hořčice
2-3 ksstroužky česneku
3 kssnítky tymiánu
2 ksbobkové listy
1 ksřapík celeru
1 ksvětší cibule
1 ksmrkev
několik kuliček černého pepře
podrcený barevný pepř
sůl
Na kapustu:
1 ksstředně velké kapusty
400 ganglické slaniny v celku
200 mlkuřecího vývaru
1 lžíceslunečnicového oleje
několik kapek bílého vinného octa
špetka třtinového cukru
mletý černý pepř
sůl
Na brambory:
500-600 gbrambor
1,5 lvody
1 lžičkakmínu
1 lžičkasoli

Postup:
  1. Na polovině sádle zprudka opečeme mírně osolená a barevným pepřem okořeněná líčka, pěkně ze všech stran, pak maso vytáhneme a odložíme stranou, bude to trvat jen chvíli, kolem 5 minut
  2. Do výpeku po mase přidáme zbylé sádlo, opečeme cibuli nakrájenou na kolečka dozlatova, pak přidáme do hrnce na kolečka pokrájenou mrkev, plátky celeru a česneku, mícháme, restujeme na mírném zdroji tepla, až zelenina změkne, stačí tak 5 až 6 minut
  3. V této fázi vrátíme do hrnce zpět líčka, přidáme hořčici, vše zalijeme pivem, po chvíli i vývarem, přidáme koření a bylinky, osolíme, zaklopené, na mírném zdroji tepla, necháme dusit 2,5 hodiny, prostě tak dlouho, až se maso bude téměř rozpadat
  4. Líčka vytáhneme, uchováme v teple, vyjmeme koření, co nejdeme, omáčku zredukujeme téměř na polovinu (vaříme ji, aby se část tekutiny vypařila)
  5. Maso vrátíme do omáčky, necháme ho prohřát, omáčku ochutnáme, případně ji ještě dochutíme pepřem a solí, můžeme servírovat, v tomto případě s vařenými brambory a dušenou kapustou.

Příprava dušené kapusty:

  1. Na rozpáleném oleji ve větším hrnci orestujeme na špalíčky nakrájenou anglickou slaninu
  2. Opečenou slaninu posypeme třtinovým cukrem, zamícháme, přidáme pár kapek vinného, na nudličky nakrouhanou kapustu, vše zalijeme kuřecím vývarem
  3. Dusíme asi 10-15 minut, kapusta musí být měkká, ale zároveň by měla trochu křupat
  4. Podle chuti pokrm osolíme, okořeníme pepřem, případně ještě dosladíme cukrem a okyselíme octem.

Příprava brambor:

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
  2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
  3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy