REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí krk na česneku, špenát, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na sádle a cibuli podušené kostky z hovězího krku, servírované spolu se špenátem a domácím bramborovým knedlíkem, to je skvělý sytý oběd, nebo hutná večeře.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
400-500 ghovězího krku
1-2 kscibule
4 ksstroužky česneku
2 lžícesádla
1 lžičkadrceného kmínu
300 mlhovězího vývaru
Na špenát:
350 gbalení mraženého listového špenátu
100 mlsmetany na vaření 12 %
1 lžícesádla
1 lžícehladké mouky
3 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksvejce
pepř
sůl
Na bramborový knedlík:
1 kgbrambor typu C
200 ghrubé mouky
100 gdětské krupičky
2 lžíceškrobové moučky (Solamylu)
1 lžíceocta
1 ksvejce
1 ksžloutek
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky 3×3 cm velké
2. Cibuli nakrájíme na kostičky a na rozpáleném sádle osmahneme dotmava, přidáme maso, osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme prolisovaný česnek a orestujeme ze všech stran 5 mnut
3. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka, během dušení podle potřeby přiléváme vývar
4. Měkké maso vyjmeme a šťávu přecedíme přes jemné sítko, vrátíme zpět na plamen, přidáme maso a nakonec zjemníme máslem (kdo chce šťávy více, rozmíchá v trošce vody lžíci hladké mouky a přidá do šťávy a provaří)
5. Podle chuti dosolíme, podáváme například se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Příprava špenátu:
1. V kastrolu si rozpálíme sádlo, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
2. Nasypeme mouku a vymícháme světlou jíšku
3. Přidáme nerozmražený špenát, přilijeme smetanu a na mírném plameni za občasného míchání necháme špenát rozmrazit
4. Ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, je-li potřeba, podlijeme trochou vody
5. Nakonec přidáme rozšlehané vejce, které nám špenát zahustí.

Příprava bramborového knedlíku:
Brambory si uvaříme ve slupce den předem. Oloupeme je a na jemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, solamyl, sůl, vejce, ocet a rychle vypracujeme v těsto, z něhož vytvoříme dva válečky. Mezitím si necháme vařit osolenou vodu, v níž knedlíky zavařujeme asi 20 minut podle průměru.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová, recept na bramborový knedlík: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy