Kostky hovězího masa zprudka orestované na rozpuštěném sádle, pak podušené na cibulovém základě spolu s dalšímu ingrediencemi, podlité pivem a vývarem.
Ingredience:
1,5 kg | hovězích líček |
asi 50 g | slaniny |
1 hrneček | kořenové zeleniny nakrájené na kostičky |
0,5 l | tmavého piva |
4 ks | stroužky česneku |
3 ks | cibule |
2 ks | bobkové listy |
2 ks | žampiony (nemusí být) |
1 ks | chilli papričky |
2 lžíce | dijonské hořčice |
2 lžíce | sádla |
trochu chleba na zahuštění | |
pár kuliček nového koření | |
pár kuliček celého pepře | |
sůl |
Postup:
1. Maso ořežeme a nakrájíme na kusy
2. Ve větším kastrolu si rozpustíme sádlo, kostky masa na něm orestujeme, po asi 10-ti minutách maso vyjmeme a odložíme stranou
3. Do výpeku přidáme ještě trochu sádla a orestujeme na něm cibuli do zlatavé barvy
4. Pak přidáme slaninu na kostičky a česnek na hrubo pokrájený, po chvilce přidáme zeleninu a restujeme dalších asi 6 minut
5. Maso vrátíme zpět i se šťávou z masa, přidáme hořčici, koření a podlijeme pivem, dusíme pod pokličkou doměkka, podle potřeby podléváme vývarem, záleží na každém, zda chce více nebo méně omáčky (pokud podlijeme více, je třeba zahustit pokrm chlebem, jinak se zahušťovat nemusí)
6. Ke konci vaření přidáme pár větviček majoránky a pokrájenou chilli papričku
7. Podáváme nejlépe s bramborovým knedlíkem, já si trochu pohrála a udělala plněné bramborové krokety.
Recept ze stránky: Vaření a pečení s láskou – autorka textu i fotografie: Tereza Buranská