REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí kližka na houbách, houskový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na cibuli dušená hovězí kližka s houbami, beranními rohy a kořením. Podávaná s domácím houskovým kynutým knedlíkem.


Ingredience:
Pro čtyři osoby:
500 gkližky
400 gčerstvých hub (holubinky, masáci)
4 ksčervených beraních rohů
3 kscibule
2 ksstroužku česneku
2 lžícesádla
1 lžíceprotlaku
hladká mouka
mletá paprika
drcený kmín
vývar
pepř
sůl
Na knedlíky:
200 gpolohrubé mouky
200 ghrubé mouky
20 gdroždí
250 mlmléka
1 ksžemle
1 ksvejce
špetka cukru
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na 12 stejných částí, osolíme, opepříme
2. Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kusy
3. Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme ji do zlatova na sádle, pak přidáme maso, kmín, papriku, česnek, trochu podlijeme
4. Vydusíme do tuku, opakujeme ještě jednou, pak podlijeme vývarem, tak, aby maso bylo napůl ponořené a dusíme za občasného podlévání zvolna do měkka
5. Když je maso skoro měkké, přidáme do omáčky houby a po dvaceti minutách zahustíme dle potřeby hladkou moukou rozmíchanou v troše vody
6. Provaříme a podáváme s houskovým knedlíkem
7. Houskový knedlík: obě mouky prosejeme do mísy, vytvoříme důlek, do něhož rozdrobíme droždí se špetkou cukru
8. Zalijeme vlahým mlékem, necháme vzejít kvásek, pak přidáme zbylé mléko, vejce, sůl, propracujeme v řidší těsto a nakonec přidáme nakrájenou žemli
9. Necháme kynout, pak vytvoříme dvě šišky knedlíků, které necháme odpočinout 15 minut a pak zavařujeme 25 minut v osolené vroucí vodě
10. Po polovině doby varu knedlíky obrátíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor a fotografie i textu: Tomáš Mika.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy