REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí kližka na houbách, houskový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na cibuli dušená hovězí kližka s houbami, beranními rohy a kořením. Podávaná s domácím houskovým kynutým knedlíkem.


Ingredience:
Pro čtyři osoby:
500 gkližky
400 gčerstvých hub (holubinky, masáci)
4 ksčervených beraních rohů
3 kscibule
2 ksstroužku česneku
2 lžícesádla
1 lžíceprotlaku
hladká mouka
mletá paprika
drcený kmín
vývar
pepř
sůl
Na knedlíky:
200 gpolohrubé mouky
200 ghrubé mouky
20 gdroždí
250 mlmléka
1 ksžemle
1 ksvejce
špetka cukru
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na 12 stejných částí, osolíme, opepříme
2. Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kusy
3. Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme ji do zlatova na sádle, pak přidáme maso, kmín, papriku, česnek, trochu podlijeme
4. Vydusíme do tuku, opakujeme ještě jednou, pak podlijeme vývarem, tak, aby maso bylo napůl ponořené a dusíme za občasného podlévání zvolna do měkka
5. Když je maso skoro měkké, přidáme do omáčky houby a po dvaceti minutách zahustíme dle potřeby hladkou moukou rozmíchanou v troše vody
6. Provaříme a podáváme s houskovým knedlíkem
7. Houskový knedlík: obě mouky prosejeme do mísy, vytvoříme důlek, do něhož rozdrobíme droždí se špetkou cukru
8. Zalijeme vlahým mlékem, necháme vzejít kvásek, pak přidáme zbylé mléko, vejce, sůl, propracujeme v řidší těsto a nakonec přidáme nakrájenou žemli
9. Necháme kynout, pak vytvoříme dvě šišky knedlíků, které necháme odpočinout 15 minut a pak zavařujeme 25 minut v osolené vroucí vodě
10. Po polovině doby varu knedlíky obrátíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor a fotografie i textu: Tomáš Mika.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy