Podušené kostky hovězí plece nebo jiného hovězího masa vhodného na dušení, servírované s podušenou mrkví nastavenou hráškem a vařeným bramborem.
Ingredience:
600 g | hovězího na dušení (zde loupaná plec) |
100 g | dobré slaniny |
cca 300 ml | hovězího vývaru |
3 lžíce | oleje |
2 lžičky | drceného kmínu |
2 lžičky | koření Roštěnky (Avokádo) |
2 ks | cibule |
stroužek česneku | |
pepř | |
sůl | |
Na mrkev s hráškem: | |
800 g | mrkve |
2 hrsti | mraženého hrášku |
2 lžíce | citronové šťávy |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | sádla |
1 lžička | mletého bílého pepře |
1 ks | cibule |
cukr dle chuti | |
sůl | |
Ostatní: | |
vařené brambory |
Postup:
1. Maso kuchyňsky upravíme, opláchneme, osušíme, překrájíme na kostky 3 x 3 cm velké, dáme do misky, přidáme koření (vyjma soli), olej a pořádně vpracujeme rukama do masa, přiklopíme a necháme přes noc v lednici
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zezlátnout, pak přidáme maso, osolíme a necháme restovat cca 10 minut
3. V této fázi maso podlijeme vývarem a dusíme doměkka, podle potřeby přiléváme vodu nebo vývar, (chceme-li šťávu hustější, přidáme trochu zátřepky nebo hotovou jíšku Tmavá od Knorru)
4. Uvařené maso podáváme s podušenou mrkví a vařenými brambory.
Příprava mrkve s hráškem:
1. Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody, vaříme na skus cca 15 minut
2. Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme)
3. Na mírném plameni necháme provařit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl, doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci
4. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.