REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hanger steak (veverka) s ostružinovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hanger steak je “závěs” na vnitřní straně boku skotu a řezníci tento kus obvykle nedávali do prodeje a vyřezávali si tento kus jen pro svoji spotřebu (odtud také název “řeznická domácí panenka”). Také se tomuto kusu masa říká “veverka” a podle tohoto receptu pěkně zprudka opečená na pánvi, servírovaná s chutnou omáčkou z ostružin a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
2 kshanger steaky (steaky musí mít pokojovou teplotu!)
hrubá sůl
(olej)
pepř
Na omáčku:
1 hrstčerstvých ostružin (nebo 4 lžíce ostružinové zavařeniny, pak nepřidáváme cukr)
1 lžícedemi glace nebo gelový hovězí bujón
1 lžícebalsamikového krému
1 lžičkahnědého cukru
100 mlvína (bílé nebo červené)
1 snítkatymiánu
kousek másla
pepř
sůl

Postup:

1. Pánev se silným dnem dobře rozpálíme (já peču na sucho, můžete ale steaky lehce potřít olejem) a steaky pečeme z jedné strany cca 4 minuty a jakmile se nahoře objeví krůpěje krve, otočíme, druhou stranu pečeme již o trochu kratší dobu, (pokud chceme připravit steak medium, mělo by maso při stlačení klást odpor jako dlaň pod palcem)
2.

Hotové steaky vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočívat po dobu přípravy omáčky
3. Do výpeku přidáme malý kousek másla, hnědý cukr, ostružiny a tymián a necháme zkaramelizovat, poté přilijeme balsamikový krém, promícháme, podlijeme vínem a přidáme demi glace nebo silný vývar, necháme vše povařit do změknutí ostružin
4. Ostružiny rozmačkáme a vše propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili semínek, vrátíme na pánev, svaříme na požadovanou hustotu, dochutíme solí a pepřem a zjemníme kouskem chladného másla
5. Steaky osolíme a opepříme, servírujeme na nahřátých talířích.

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy