REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hanger steak (veverka) s ostružinovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hanger steak je „závěs“ na vnitřní straně boku skotu a řezníci tento kus obvykle nedávali do prodeje a vyřezávali si tento kus jen pro svoji spotřebu (odtud také název „řeznická domácí panenka“). Také se tomuto kusu masa říká „veverka“ a podle tohoto receptu pěkně zprudka opečená na pánvi, servírovaná s chutnou omáčkou z ostružin a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Rozpis na 2 porce:
2 kshanger steaky (steaky musí mít pokojovou teplotu!)
hrubá sůl
(olej)
pepř
Na omáčku:
1 hrstčerstvých ostružin (nebo 4 lžíce ostružinové zavařeniny, pak nepřidáváme cukr)
1 lžícedemi glace nebo gelový hovězí bujón
1 lžícebalsamikového krému
1 lžičkahnědého cukru
100 mlvína (bílé nebo červené)
1 snítkatymiánu
kousek másla
pepř
sůl

Postup:

1. Pánev se silným dnem dobře rozpálíme (já peču na sucho, můžete ale steaky lehce potřít olejem) a steaky pečeme z jedné strany cca 4 minuty a jakmile se nahoře objeví krůpěje krve, otočíme, druhou stranu pečeme již o trochu kratší dobu, (pokud chceme připravit steak medium, mělo by maso při stlačení klást odpor jako dlaň pod palcem)
2.

Hotové steaky vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočívat po dobu přípravy omáčky
3. Do výpeku přidáme malý kousek másla, hnědý cukr, ostružiny a tymián a necháme zkaramelizovat, poté přilijeme balsamikový krém, promícháme, podlijeme vínem a přidáme demi glace nebo silný vývar, necháme vše povařit do změknutí ostružin
4. Ostružiny rozmačkáme a vše propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili semínek, vrátíme na pánev, svaříme na požadovanou hustotu, dochutíme solí a pepřem a zjemníme kouskem chladného másla
5. Steaky osolíme a opepříme, servírujeme na nahřátých talířích.

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy