Vyuzené domácí klobásy vyrobené z vepřového plece, tučného vepřového výřezu, libového zadního hovězího masa, vody a koření.
Ingredience:
Rozpis na 10 kg klobás: | |
5 kg | vepřového plece bez kůže |
4 kg | tučného vepřového výřezu bez kůže |
1 kg | libového zadního hovězího masa |
800 ml | vody na vymíchání |
sdíraná vepřová střeva | |
Koření na 1 kg masa: | |
22 g | soli |
3 g | mletého černého pepře |
2 g | mletého kmínu |
1 g | třeného česneku |
1 g | cukru |
1/2 g | mleté červené papriky |
1/2 g | dusičnanu draselného |
Postup:
1. Čerstvou vepřovou plec a vepřové tučné maso nakrájíme na drobné asi centimetrové kostky nebo je umeleme přes desku s velkými otvory o průměru 10 mm
2. Maso nasolíme solící směsí ze soli, dusičnanu a cukru, dáme do nádoby a necháme v lednici proležet 2-3 dny
3. Nasolené a proležené hovězí maso umeleme na řezačce na jemno a pak s částí vody vymícháme v dobře pojící spojku, před koncem míchání přidáme koření rozmíchané v troše vody, mimo papriku
4. Proleželé kostky z vepřového masa promícháme s paprikou rozmíchanou ve vodě, pak přidáme spojku z hovězího masa a vše dobře znovu promícháme
5. Připravené maso narážíme do sdíraných vepřových střev
6. Děláme klobásy asi 200 g těžké, 2 nožky na jeden párek
7. Klobásy zavěsíme na hole a vložíme je do vyhřáté udírny na 60-70 °C
8. Udíme v hustém kouři 8 hodin, barva vyuzených klobás má být tmavohnědá, konce klobás můžeme rukou uštípnout nebo zašpejlovat.
Více o uzení najdete v naší škole vaření: Udíme.