Halušky z kynutého těsta, servírované posypané strouhaným tvarohem a cukrem, přelité máslem.
Ingredience:
500 g | hrubé mouky |
30 g | droždí |
1 ks | vejce |
1 ks | kostky tvrdého tvarohu |
1 lžička | cukru krupice |
máslo na přelití | |
mléko | |
moučkový cukr na posypání | |
nasekané ořechy na posypání | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Z trochy teplého mléka, droždí, špetky mouky a krupicového cukru necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme hrubou mouku, přidáme špetku soli, rozklepnuté vejce, přilijeme kvásek, teplé mléko podle potřeby, vypracujeme pružné těsto, které necháme poprášené moukou a přikryté utěrkou 30 minut vykynout
3. Po vykynutí oddělujeme z těsta lžičkou kousky a ve vroucí osolené vodě je pět až deset minut vaříme (až vyplavou)
4. Pak halušky scedíme, necháme okapat, rozdělíme na talíře, posypeme nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijeme spoustou rozehřátého másla.