Jak chutná podzim? Právě tak jako naše noky se švestkovo-hruškovou omáčkou. Pokrm, který je dokonale vyvážený, protože sladkou chuť ovoce doplňují nadýchané tvarohové noky. Nechybí ani křupavý komponent v podobě opražené strouhanky smíchané s trochou cukru a voňavou skořicí. Pokud nemáte domácí džemy nebo povidla, jednoznačně doporučujeme Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA od firmy Petr Kareš – Ovocnářská farma KAREŠ. Ovocné dobroty exkluzivní chuti, které získaly v Královéhradeckém kraji ocenění Regionální potravina.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
270 g | měkkého tvarohu |
90 g | bílé strouhanky |
30 g | másla |
25 g | cukru |
1 ks | vejce |
1 ks | žloutek |
citronová kůra | |
vanilkový cukr | |
rum | |
sůl | |
Na omáčku: | |
1 sklenička | džemu Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA od firmy Petr Kareš |
cukr krupice | |
solamyl | |
rum |
Postup:
- Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, ušleháme s cukrem do pěny a pozvolna vmícháme vejce a žloutek. Poté přidáme tvaroh a ostatní suroviny. Necháme odležet asi 2 hodiny v ledničce.
- Polévkovou lžící tvarujeme noky. Vaříme v lehce ochucené vodě podle velikosti noků 5–8 minut.
- Strouhanku opražíme na pánvi, poté přidáme skořici a cukr. Hotové noky obalíme ve strouhance.
- Na omáčku necháme rozpustit povidla s trochou vody. Přidáme rum a cukr podle chuti. Nakonec zahustíme solamylem, který si rozmícháme zvlášť ve studené vodě.
Recept k článku: Recepty ze surovin ze sousedství
Poznámka:Zdroj textu i fotografie: www.regionalnipotravina.cz