Syrovinky patří k jedněm z nejchutnějším druhů hub připravených jen na tálku (opečené na sucho na litinové desce), omaštěné sádlem, osolené a okmínované, takhle si je už připravovali dříve naši předci. Grilování je modernější způsob a opět se jedná o kulinářský zážitek.
Ingredience:
1 kg | syrovinek |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 lžička | červené papriky |
4 ks | stroužky česneku |
2 dcl | oleje |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Syrovinky očistíme, uřízneme třeně, podélně rozkrojíme na půl centimetrové plátky, větší klobouky nakrájíme na čtvrtky, narovnáme na grilovací tácek 2. Grilujeme po obou stranách, během grilování potíráme směsí oleje, česneku ,citronové šťávy, červené papriky, pepře a soli
3. Grilované syrovinky podáváme s chlebem, rajčaty nebo samotné jako pikantní pochoutku, zapíjíme kvalitním červeným vínem.
Při sběru doporučuji syrovinky vykrucovat celé a neodřezávat třeně ,aby nevyteklo mléko, čistíme je a krájíme teprve před kuchyňskou úpravou.
Poznámka:Tálek – Součást kamen. Tálek je litinový plát na kterém se pečou třeba topinky na sucho, bramborové placky a také syrovinky, ryzce smrkové. U plynových kamen se dá tálek na hořák a nechá se nahřát, pak se peče na sucho.