REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilované portobello s česnekem, oříšky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilované hlavičky žampiónů portobello, marinované, špikované česnekem, piniovými oříšky a parmazánem. Recept pochází od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
4 kshlavičky žampiónu portobello (asi 200 g / 1 kus)
12 ksčerstvých lístků bazalky, na kousky natrhaných
2 ksstroužky česneku, nakrájené na proužky
40 gpiniových oříšků
30 gsýra parmazánového typu, nakrájeného na tenké hranolky
420 mlextra panenského olivového oleje
180 mlbalzamikového octa
špetka čerstvě namletého černého pepře
lístky ze snítky čerstvého rozmarýnu
špetka hrubé soli

Postup:

1. Z očištěných, omytých a důkladně okapaných hlaviček hub portobello odřízneme nožky a špičkou ostrého nože vytvoříme otvory do spodních stran klobouků, do některých vložíme proužky česneku a do jiných sýr, rozmarýn a piniové oříšky
2. Do misky nalijte 140 ml balzamikového octa, sůl, pepř a pak směs šleháme metličkou, dokud se sůl nerozpustí
3. K octu dále přidáme olej, bazalku a znovu prošleháme
4. Část směsi nalijte na dno pekáče a houby na ně položíme klobouky dolů, zbylou marinádu nalijeme na houby lžící
5. Pekáč zakryjeme mikrotenovou fólií a uložíme nejméně na 60 minut do lednice
6. V grilu si připravíme dřevěné uhlí, důkladně ho rozpálíme, rošt okartáčujeme a pomažeme tukem
7. Houby vytáhneme z marinády, necháme je důkladně okapat
8. Marinádu přelijeme přes cedník, zašleháme do ní zbylých 40 ml octa
9. Houby rozmístěte na rošt klobouky dolů a grilujte je 30 minut, poté je otočíme a lžící pokapejte trochou marinády, grilujte dále 4-6 minut, dokud klobouky nezhnědnou a nejsou naprosto křehké, každé 2 minuty je pootočíme o 45 stupňů, aby se na nich vytvořila efektní mřížka (pokud klobouky příliš rychle hnědnou, zmírníme žár a nebo je posuneme na chladnější část grilu)
10. Hotové houby ihned podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy