REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilované portobello s česnekem, oříšky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilované hlavičky žampiónů portobello, marinované, špikované česnekem, piniovými oříšky a parmazánem. Recept pochází od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
4 kshlavičky žampiónu portobello (asi 200 g / 1 kus)
12 ksčerstvých lístků bazalky, na kousky natrhaných
2 ksstroužky česneku, nakrájené na proužky
40 gpiniových oříšků
30 gsýra parmazánového typu, nakrájeného na tenké hranolky
420 mlextra panenského olivového oleje
180 mlbalzamikového octa
špetka čerstvě namletého černého pepře
lístky ze snítky čerstvého rozmarýnu
špetka hrubé soli

Postup:

1. Z očištěných, omytých a důkladně okapaných hlaviček hub portobello odřízneme nožky a špičkou ostrého nože vytvoříme otvory do spodních stran klobouků, do některých vložíme proužky česneku a do jiných sýr, rozmarýn a piniové oříšky
2. Do misky nalijte 140 ml balzamikového octa, sůl, pepř a pak směs šleháme metličkou, dokud se sůl nerozpustí
3. K octu dále přidáme olej, bazalku a znovu prošleháme
4. Část směsi nalijte na dno pekáče a houby na ně položíme klobouky dolů, zbylou marinádu nalijeme na houby lžící
5. Pekáč zakryjeme mikrotenovou fólií a uložíme nejméně na 60 minut do lednice
6. V grilu si připravíme dřevěné uhlí, důkladně ho rozpálíme, rošt okartáčujeme a pomažeme tukem
7. Houby vytáhneme z marinády, necháme je důkladně okapat
8. Marinádu přelijeme přes cedník, zašleháme do ní zbylých 40 ml octa
9. Houby rozmístěte na rošt klobouky dolů a grilujte je 30 minut, poté je otočíme a lžící pokapejte trochou marinády, grilujte dále 4-6 minut, dokud klobouky nezhnědnou a nejsou naprosto křehké, každé 2 minuty je pootočíme o 45 stupňů, aby se na nich vytvořila efektní mřížka (pokud klobouky příliš rychle hnědnou, zmírníme žár a nebo je posuneme na chladnější část grilu)
10. Hotové houby ihned podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy