REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilované portobello s česnekem, oříšky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilované hlavičky žampiónů portobello, marinované, špikované česnekem, piniovými oříšky a parmazánem. Recept pochází od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
4 kshlavičky žampiónu portobello (asi 200 g / 1 kus)
12 ksčerstvých lístků bazalky, na kousky natrhaných
2 ksstroužky česneku, nakrájené na proužky
40 gpiniových oříšků
30 gsýra parmazánového typu, nakrájeného na tenké hranolky
420 mlextra panenského olivového oleje
180 mlbalzamikového octa
špetka čerstvě namletého černého pepře
lístky ze snítky čerstvého rozmarýnu
špetka hrubé soli

Postup:

1. Z očištěných, omytých a důkladně okapaných hlaviček hub portobello odřízneme nožky a špičkou ostrého nože vytvoříme otvory do spodních stran klobouků, do některých vložíme proužky česneku a do jiných sýr, rozmarýn a piniové oříšky
2. Do misky nalijte 140 ml balzamikového octa, sůl, pepř a pak směs šleháme metličkou, dokud se sůl nerozpustí
3. K octu dále přidáme olej, bazalku a znovu prošleháme
4. Část směsi nalijte na dno pekáče a houby na ně položíme klobouky dolů, zbylou marinádu nalijeme na houby lžící
5. Pekáč zakryjeme mikrotenovou fólií a uložíme nejméně na 60 minut do lednice
6. V grilu si připravíme dřevěné uhlí, důkladně ho rozpálíme, rošt okartáčujeme a pomažeme tukem
7. Houby vytáhneme z marinády, necháme je důkladně okapat
8. Marinádu přelijeme přes cedník, zašleháme do ní zbylých 40 ml octa
9. Houby rozmístěte na rošt klobouky dolů a grilujte je 30 minut, poté je otočíme a lžící pokapejte trochou marinády, grilujte dále 4-6 minut, dokud klobouky nezhnědnou a nejsou naprosto křehké, každé 2 minuty je pootočíme o 45 stupňů, aby se na nich vytvořila efektní mřížka (pokud klobouky příliš rychle hnědnou, zmírníme žár a nebo je posuneme na chladnější část grilu)
10. Hotové houby ihned podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy