REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilované portobello s česnekem, oříšky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilované hlavičky žampiónů portobello, marinované, špikované česnekem, piniovými oříšky a parmazánem. Recept pochází od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
4 kshlavičky žampiónu portobello (asi 200 g / 1 kus)
12 ksčerstvých lístků bazalky, na kousky natrhaných
2 ksstroužky česneku, nakrájené na proužky
40 gpiniových oříšků
30 gsýra parmazánového typu, nakrájeného na tenké hranolky
420 mlextra panenského olivového oleje
180 mlbalzamikového octa
špetka čerstvě namletého černého pepře
lístky ze snítky čerstvého rozmarýnu
špetka hrubé soli

Postup:

1. Z očištěných, omytých a důkladně okapaných hlaviček hub portobello odřízneme nožky a špičkou ostrého nože vytvoříme otvory do spodních stran klobouků, do některých vložíme proužky česneku a do jiných sýr, rozmarýn a piniové oříšky
2. Do misky nalijte 140 ml balzamikového octa, sůl, pepř a pak směs šleháme metličkou, dokud se sůl nerozpustí
3. K octu dále přidáme olej, bazalku a znovu prošleháme
4. Část směsi nalijte na dno pekáče a houby na ně položíme klobouky dolů, zbylou marinádu nalijeme na houby lžící
5. Pekáč zakryjeme mikrotenovou fólií a uložíme nejméně na 60 minut do lednice
6. V grilu si připravíme dřevěné uhlí, důkladně ho rozpálíme, rošt okartáčujeme a pomažeme tukem
7. Houby vytáhneme z marinády, necháme je důkladně okapat
8. Marinádu přelijeme přes cedník, zašleháme do ní zbylých 40 ml octa
9. Houby rozmístěte na rošt klobouky dolů a grilujte je 30 minut, poté je otočíme a lžící pokapejte trochou marinády, grilujte dále 4-6 minut, dokud klobouky nezhnědnou a nejsou naprosto křehké, každé 2 minuty je pootočíme o 45 stupňů, aby se na nich vytvořila efektní mřížka (pokud klobouky příliš rychle hnědnou, zmírníme žár a nebo je posuneme na chladnější část grilu)
10. Hotové houby ihned podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy