REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilované portobello s česnekem, oříšky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilované hlavičky žampiónů portobello, marinované, špikované česnekem, piniovými oříšky a parmazánem. Recept pochází od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
4 kshlavičky žampiónu portobello (asi 200 g / 1 kus)
12 ksčerstvých lístků bazalky, na kousky natrhaných
2 ksstroužky česneku, nakrájené na proužky
40 gpiniových oříšků
30 gsýra parmazánového typu, nakrájeného na tenké hranolky
420 mlextra panenského olivového oleje
180 mlbalzamikového octa
špetka čerstvě namletého černého pepře
lístky ze snítky čerstvého rozmarýnu
špetka hrubé soli

Postup:

1. Z očištěných, omytých a důkladně okapaných hlaviček hub portobello odřízneme nožky a špičkou ostrého nože vytvoříme otvory do spodních stran klobouků, do některých vložíme proužky česneku a do jiných sýr, rozmarýn a piniové oříšky
2. Do misky nalijte 140 ml balzamikového octa, sůl, pepř a pak směs šleháme metličkou, dokud se sůl nerozpustí
3. K octu dále přidáme olej, bazalku a znovu prošleháme
4. Část směsi nalijte na dno pekáče a houby na ně položíme klobouky dolů, zbylou marinádu nalijeme na houby lžící
5. Pekáč zakryjeme mikrotenovou fólií a uložíme nejméně na 60 minut do lednice
6. V grilu si připravíme dřevěné uhlí, důkladně ho rozpálíme, rošt okartáčujeme a pomažeme tukem
7. Houby vytáhneme z marinády, necháme je důkladně okapat
8. Marinádu přelijeme přes cedník, zašleháme do ní zbylých 40 ml octa
9. Houby rozmístěte na rošt klobouky dolů a grilujte je 30 minut, poté je otočíme a lžící pokapejte trochou marinády, grilujte dále 4-6 minut, dokud klobouky nezhnědnou a nejsou naprosto křehké, každé 2 minuty je pootočíme o 45 stupňů, aby se na nich vytvořila efektní mřížka (pokud klobouky příliš rychle hnědnou, zmírníme žár a nebo je posuneme na chladnější část grilu)
10. Hotové houby ihned podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy