Při grilování se vyhněte měkkým či taveným sýrům. Použijte je v jiných receptech a ke grilování zvolte spíše ty, které mají pevnější strukturu nebo kůrku na povrchu. Vděčnou klasikou je u nás zejména hermelín, proto v období léta mizí z regálů nevídanou rychlostí. Tentokrát ale zkuste něco originálnějšího. Vsaďte na ovčí nebo kozí sýr, slovenský oštěpek nebo řecký sýr typu halloumi.
Ingredience:
250 g | sýru à la halloumi |
200 g | bio žampionů |
4 lžíce | bio olivového oleje |
2 lžíce | bio citronové šťávy |
1 ks | menší bio cuketa |
1 ks | červená paprika |
1 ks | žlutá paprika |
špetka sušeného bio oregana | |
špetka grilovacího koření | |
bio pepř |
Postup:
- V misce smíchejte olej, citronovou šťávu, oregano, grilovací koření a pepř.
- Zeleninu omyjte a nakrájejte na kousky, sýr na kostky. Pokrájenou zeleninu, celé žampiony a sýr vložte do mísy a zalijte 2/3 připravené marinády. Nechte tak hodinu odležet.
- Připravte si silnější špejle a jednotlivé suroviny pak postupně napichujte, dokud nevznikne dlouhý špíz. Ponechte alespoň 2 centimetry z obou stran volné.
- Grilujte na rozpáleném grilu přibližně 20 minut za občasného potírání zbylou marinádou. Poté podávejte s oblíbenou omáčkou.