Indická směs koření, která dává indickým pokrmům typickou chuť. Přidává se snad všude v indické kuchyni, podobně, jako kari koření. Koření je k sehnání většinou v prodejnách zdravé výživy nebo si směs můžete připravit doma. Poměr se mění v každé oblasti v Indii. Většina Indů si připravuje koření do zásoby, protože jeho spotřeba v indické kuchyni je značná. Toto je tedy recept na jednu z variant této kořenící směsi.
Ingredience:
Rozpočet přibližně na 50 g směsi: | |
5 ks | sušených chilli papriček |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | celé skořice dlouhé 3 cm |
2 lžíce | semen koriandru |
1 lžíce | římského kmínu |
2 lžičky | celého černého pepře |
2 lžičky | hořčičného semínka |
1 lžička | kardamonu |
1/2 lžičky | mleté kurkumy |
1/2 lžičky | hřebíčku |
1/4 lžičky | muškátového květu |
Postup:
- Chilli, bobkový list, skořici pražte do sucha na pánvi se silným dnem 1 minutu.
- Přidejte koriandr, kmín, celý pepř, hořčičné semínko, hřebíček, kardamon, muškátový květ. Za stálého potřásání pánví pražíme, až začne koření tmavnout a intenzivně vonět.
- Necháme vychladnout, pak vše umeleme.
- Nakonec do koření zamícháme mletou kurkumu, uložíme do vzduchotěsné nádoby.
V Indii se používají místo bobkového listu lístky karí phulia, které mají stejnou vůni jako bobkový list. U nás je ale lze jen těžko koupit, proto je můžeme nahradit právě bobkovými listy.
Poznámka:Text i foto: D. M.