REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Frgál

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Typický valašský koláč, velký tenký a kulatý, zdobený povidly, tvarohem, hruškami, mákem …


Ingredience:
1 kgmouky (na polovinu polohrubé a hladké)
150 gcukru
10 gdroždí
8 ksžloutků
0,5 lmléka
125 mloleje
1 lžičkasoli
Na hruškovou náplň:
1 kgsušených hrušek
500 gpovidel
1 sáčekvanilinového cukru
citrónová kůra
mletý bydyán
trochu rumu
Na tvarohovou náplň:
1 kgměkkého tvarohu
5 ksvajec
rozinky
Na drobenku:
1 kghladké mouky
500 gcukru
vanilinový cukr
tuk

Postup:

1. Nejdříve si připravíme kvásek; smícháme trochu teplého mléka, cukr, rozdrobené kvasnice a trochu mouky, zamícháme a necháme 15 minut vzejít
2. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme středně vláčné těsto, necháme ho vykynout, nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, až zdvojnásobí svůj objem
3. Po vykynutí tvoříme z těsta asi 200 gramové bochánky, necháme je opět chvíli kynout
4. Poté rozválíme jednotlivé bochánky válečkem na velmi tenké pláty, potřeme je náplní (použijeme náplň hruškovou i tvarohovou), posypeme drobenkou a zase necháme vykynout
5. Troubu předehřejeme cca 180 °C, před tím, než dáme budoucí frgály do trouby, propícháme je vidličkou
6. Pečeme tak dlouho, až nám okraje frgálů jemně zčervenají.

Příprava hruškové náplně:
Sušené hrušky semeleme na masovém strojku, pak je povaříme s trochou vody, přidáme ještě půl kila povidel, mletý badyán, citrónovou kůru, vanilinový cukr a kápneme trochu rumu.

Příprava tvarohové náplně:
Měkký tvaroh promícháme se žloutky, rozinkami a sněhem z bílků.

Příprava drobenky:
Mouku smíchanou s cukry prohněteme v rukách s olejem.

Doporučení:

Hotové frgály můžeme po vytáhnutí z trouby ještě potřít máslem s rumem a posypat moučkovým cukrem. Frgály se pečou i s dalšími náplněmi.

Poznámka:

Další informace o frgálech najdete zde: Historie frgálů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy