REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Frgál

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Typický valašský koláč, velký tenký a kulatý, zdobený povidly, tvarohem, hruškami, mákem …


Ingredience:
1 kgmouky (na polovinu polohrubé a hladké)
150 gcukru
10 gdroždí
8 ksžloutků
0,5 lmléka
125 mloleje
1 lžičkasoli
Na hruškovou náplň:
1 kgsušených hrušek
500 gpovidel
1 sáčekvanilinového cukru
citrónová kůra
mletý bydyán
trochu rumu
Na tvarohovou náplň:
1 kgměkkého tvarohu
5 ksvajec
rozinky
Na drobenku:
1 kghladké mouky
500 gcukru
vanilinový cukr
tuk

Postup:

1. Nejdříve si připravíme kvásek; smícháme trochu teplého mléka, cukr, rozdrobené kvasnice a trochu mouky, zamícháme a necháme 15 minut vzejít
2. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme středně vláčné těsto, necháme ho vykynout, nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, až zdvojnásobí svůj objem
3. Po vykynutí tvoříme z těsta asi 200 gramové bochánky, necháme je opět chvíli kynout
4. Poté rozválíme jednotlivé bochánky válečkem na velmi tenké pláty, potřeme je náplní (použijeme náplň hruškovou i tvarohovou), posypeme drobenkou a zase necháme vykynout
5. Troubu předehřejeme cca 180 °C, před tím, než dáme budoucí frgály do trouby, propícháme je vidličkou
6. Pečeme tak dlouho, až nám okraje frgálů jemně zčervenají.

Příprava hruškové náplně:
Sušené hrušky semeleme na masovém strojku, pak je povaříme s trochou vody, přidáme ještě půl kila povidel, mletý badyán, citrónovou kůru, vanilinový cukr a kápneme trochu rumu.

Příprava tvarohové náplně:
Měkký tvaroh promícháme se žloutky, rozinkami a sněhem z bílků.

Příprava drobenky:
Mouku smíchanou s cukry prohněteme v rukách s olejem.

Doporučení:

Hotové frgály můžeme po vytáhnutí z trouby ještě potřít máslem s rumem a posypat moučkovým cukrem. Frgály se pečou i s dalšími náplněmi.

Poznámka:

Další informace o frgálech najdete zde: Historie frgálů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy