Typický valašský koláč, velký tenký a kulatý, zdobený povidly, tvarohem, hruškami, mákem …
Ingredience:
1 kg | mouky (na polovinu polohrubé a hladké) |
150 g | cukru |
10 g | droždí |
8 ks | žloutků |
0,5 l | mléka |
125 ml | oleje |
1 lžička | soli |
Na hruškovou náplň: | |
1 kg | sušených hrušek |
500 g | povidel |
1 sáček | vanilinového cukru |
citrónová kůra | |
mletý bydyán | |
trochu rumu | |
Na tvarohovou náplň: | |
1 kg | měkkého tvarohu |
5 ks | vajec |
rozinky | |
Na drobenku: | |
1 kg | hladké mouky |
500 g | cukru |
vanilinový cukr | |
tuk |
Postup:
1. Nejdříve si připravíme kvásek; smícháme trochu teplého mléka, cukr, rozdrobené kvasnice a trochu mouky, zamícháme a necháme 15 minut vzejít
2. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme středně vláčné těsto, necháme ho vykynout, nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, až zdvojnásobí svůj objem
3. Po vykynutí tvoříme z těsta asi 200 gramové bochánky, necháme je opět chvíli kynout
4. Poté rozválíme jednotlivé bochánky válečkem na velmi tenké pláty, potřeme je náplní (použijeme náplň hruškovou i tvarohovou), posypeme drobenkou a zase necháme vykynout
5. Troubu předehřejeme cca 180 °C, před tím, než dáme budoucí frgály do trouby, propícháme je vidličkou
6. Pečeme tak dlouho, až nám okraje frgálů jemně zčervenají.
Příprava hruškové náplně:
Sušené hrušky semeleme na masovém strojku, pak je povaříme s trochou vody, přidáme ještě půl kila povidel, mletý badyán, citrónovou kůru, vanilinový cukr a kápneme trochu rumu.
Příprava tvarohové náplně:
Měkký tvaroh promícháme se žloutky, rozinkami a sněhem z bílků.
Příprava drobenky:
Mouku smíchanou s cukry prohněteme v rukách s olejem.
Hotové frgály můžeme po vytáhnutí z trouby ještě potřít máslem s rumem a posypat moučkovým cukrem. Frgály se pečou i s dalšími náplněmi.
Poznámka:Další informace o frgálech najdete zde: Historie frgálů.