REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Frgál

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Typický valašský koláč, velký tenký a kulatý, zdobený povidly, tvarohem, hruškami, mákem …


Ingredience:
1 kgmouky (na polovinu polohrubé a hladké)
150 gcukru
10 gdroždí
8 ksžloutků
0,5 lmléka
125 mloleje
1 lžičkasoli
Na hruškovou náplň:
1 kgsušených hrušek
500 gpovidel
1 sáčekvanilinového cukru
citrónová kůra
mletý bydyán
trochu rumu
Na tvarohovou náplň:
1 kgměkkého tvarohu
5 ksvajec
rozinky
Na drobenku:
1 kghladké mouky
500 gcukru
vanilinový cukr
tuk

Postup:

1. Nejdříve si připravíme kvásek; smícháme trochu teplého mléka, cukr, rozdrobené kvasnice a trochu mouky, zamícháme a necháme 15 minut vzejít
2. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme středně vláčné těsto, necháme ho vykynout, nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, až zdvojnásobí svůj objem
3. Po vykynutí tvoříme z těsta asi 200 gramové bochánky, necháme je opět chvíli kynout
4. Poté rozválíme jednotlivé bochánky válečkem na velmi tenké pláty, potřeme je náplní (použijeme náplň hruškovou i tvarohovou), posypeme drobenkou a zase necháme vykynout
5. Troubu předehřejeme cca 180 °C, před tím, než dáme budoucí frgály do trouby, propícháme je vidličkou
6. Pečeme tak dlouho, až nám okraje frgálů jemně zčervenají.

Příprava hruškové náplně:
Sušené hrušky semeleme na masovém strojku, pak je povaříme s trochou vody, přidáme ještě půl kila povidel, mletý badyán, citrónovou kůru, vanilinový cukr a kápneme trochu rumu.

Příprava tvarohové náplně:
Měkký tvaroh promícháme se žloutky, rozinkami a sněhem z bílků.

Příprava drobenky:
Mouku smíchanou s cukry prohněteme v rukách s olejem.

Doporučení:

Hotové frgály můžeme po vytáhnutí z trouby ještě potřít máslem s rumem a posypat moučkovým cukrem. Frgály se pečou i s dalšími náplněmi.

Poznámka:

Další informace o frgálech najdete zde: Historie frgálů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy