Steaky z 200 g pravé svíčkové zalité smetanovou omáčkou.
Ingredience:
Suroviny na 4 porce: | |
4 ks | dobře odleželých špalíčků hovězí svíčkové |
4 ks | kuliček nového koření |
20 g | másla |
250 ml | sladké smetany ke šlehání |
4 cl | koňaku |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | černého pepře |
1 lžíce | bílého pepře |
sůl |
Postup:
1. Bílý pepř, černý pepř i nové koření nahrubo roztlučeme a nasypeme na prkénko
2. Ve směsi pak obalujeme maso z obou stran
3. V těžké pánvi rozehřejeme olej, maso pak zprudka opečeme 1 minutu z každé strany, snížíme teplotu a steaky ještě dopékáme 2 až 4 minuty podle toho, jak chceme mít maso propečené
4. Hotové maso osolíme
5. Bifteky necháme chvilku odpočinout a potom zabalíme do alobalu, aby zůstaly teplé (propečený biftek můžeme zkoušet prstem, pokud se dá lehce zmáčknout, je uvnitř krvavý)
6. Z pánve slijeme tuk, rozehřejeme ji na nejvyšší stupeň, přípečky rozředíme koňakem, přidáme máslo, sladkou smetanu a vše dobře promícháme
7. Omáčku odpaříme, až zhoustne
8. Hotovou ještě podle potřeby dochutíme solí
9. Bifteky položíme na talíř a přelijeme omáčkou.
Příloha: Opékané brambory, krokety nebo hranolky.