Zeleninová polévka servírovaná rozmixovaná, dochucená kokosovým mlékem nebo smetanou, ozdobená různými semínky a bylinkami.
Ingredience:
500 g | mrkve |
2 ks | brambory |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1 ks | hokkaido dýně |
1 ks | 2 cm čerstvého zázvoru |
1,5 l | vývaru (nejlépe zeleninový) |
1 dcl | kokosového mléka (smetany) |
1 lžička | kořenící směsi garam masala |
1/2 lžičky | muškátového oříšku |
1/4 lžičky | chilli koření |
1 hrst | nasekaných bylinek |
šťáva z 1 citronu | |
olivový olej | |
pepř | |
sůl | |
různá semínka na ozdobu |
Postup:
- Mrkev, cibuli i brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky, vše vložíme do vroucího zeleninového vývaru, trochu osolíme a přiklopené vaříme zvolna doměkka asi 20 minut
- V pánvi na 2 lžících rozehřátého oleje orestujeme na hrubo nastrouhaný oloupaný zázvor, špetku chilli a kořenící směs, přilijeme citronovou šťávu a 1 minutu povaříme, pak vlijeme ještě 1 lžíci oleje a mícháme do zhoustnutí
- Připravenou směs z pánve vlijeme do polévky a vše rozmixujeme tyčkovým mixérem na hladké pyré, podle potřeby dochutíme solí, pepřem, chilli, zjemníme kokosovým mlékem nebo smetanou a podáváme ozdobené nasekanými bylinkami a různými semínky.
Foto: Naďa Indruchová