Jedna z variant přípravy bažanta, tentokrát dušením.
Ingredience:
Recept na 4 porce: | |
1 ks | bažanta |
60 g | tučného vepřového masa |
20 g | másla |
2 cl | calvadosu (nebo jiné lihoviny) |
1 dl | bílého vína |
mletý pepř | |
vývar | |
sůl |
Postup:
1. Oškubaného, vykuchaného a dobře očištěného bažanta opálíme ohněm a pak opláchneme ve vlažné vodě
2. Osušíme ho, osolíme, opepříme uvnitř i na povrchu
3. Vepřové maso nakrájíme na kostičky 4. Dáme ho na rozehřáté máslo přidáme bažanta (prsy dolů)
5. Pak bažanta přelijeme lihovinou a několik sekund podusíme
6. Podlijeme ho malým množstvím vývaru a dusíme v troubě pod pokličkou doměkka při teplotě kolem 190°C
7. V průběhu dušení bažanta jednou obrátíme a podlijeme trochou vína
8. Nakonec ho dopékáme bez pokličky, aby kůže zčervenala
9. Měkkého bažanta vyndáme, do šťávy přilijeme ostatní víno, krátce povaříme a nalijeme do omáčníku.
– Příloha: Vařená rýže a brusinkový kompot.