Koroptve podušené v troubě na másle s několika zrnky jalovce nebo trochou bazalky.
Ingredience:
Pro 6 osob: | |
6 ks | mladých koroptví |
3 ks | zrnka jalovce nebo trochu bazalky |
150 g | másla |
zvěřinový vývar nebo vývar | |
z hovězích kostí | |
sůl |
Postup:
1. Připravené, očištěné koroptve uvnitř i na povrchu osolíme, svážeme a v hrnci na rozpáleném másle je rychle po všech stranách opečeme
2. Potom koroptve obrátíme prsíčky dolů, přidáme koření, podlijeme vývarem a v troubě zakryté pokličkou dusíme doměkka
3. To trvá asi 30 až 45 minut, během pečení koroptve obrátíme a přeléváme je vydušenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar
4. Udušené koroptve podélně rozřízneme, půlky k sobě opět přiložíme, dáme na nahřátý talíř a přelijeme je částečně vydušenou přírodní šťávou.
Příloha: Vařené brambory a jablečné pyré promíchané brusinkovým kompotem.Obměna: Ke šťávě z dušených koroptví můžeme také přilít 1/8 l jeřabinového džusu.
Poznámka:Koroptve svazujeme neboli drezírujeme tímto způsobem: Křidélka vykloubíme nazad a založíme. Stojáčky ohneme v kloubu zpět a zastrčíme je za stehýnka. Prsíčka zakryjeme slaninou, převážeme nití a pak hlavičku špejlí připevníme k prsíčkům.