Letní zelí je proti zimnímu zelí měkčí, šťavnatější a jeho příprava trvá podstatně kratší dobu. Podáváme ho, jako přílohu, například k opečeným klobásám, bramborovým nokům, pečeným masům servírovaným s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, k pečené kachně, huse atd.
Ingredience:
1000 g | letního zelí |
50 g | slaniny |
1 ks | cibule |
kmín | |
sádlo | |
ocet | |
cukr | |
sůl |
Postup:
- Zelí nakrájíme na nudličky, v cedníku spaříme vařící vodou, krásně slehne a změkne, necháme okapat.
- V hrnci, na rozpuštěném sádle, necháme zesklovatět nakrájenou cibuli s kostičkami slaniny. Přidáme spařené zelí, osolíme, okmínujeme, podlijeme troškou vody, dusíme, za občasného míchání, doměkka, zhruba 15 minut.
- V pánvi necháme zkaramelizovat cukr (asi 1 vrchovatá lžíce), podlijeme troškou vody až se rozpustí cukr a odpaří část vody a začne dostávat cukr jantarovou barvu, vmícháme do dušeného zelí.
- Na závěr dochutíme zelí podle chuti octem, můžeme i přisolit.
Text i foto: D. Marounek