REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušené hovězí s kapustou ochucenou mrkví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na cibuli a slanině podušené kostky hovězího plecka podlité vývarem, servírované s omáčkou připravenou ze šťávy z podušeného masa a s podušenou kapustou promíchanou s mrkví a bramborem.


Ingredience:
Na maso:
400 ghovězí plece
50 gslaniny
1 kscibule
2 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
1 lžícesádla
hovězí vývar
čerstvě drcený pepř nebo pepřové koření
sůl
Na kapustu:
1 ksmenší hlávky kapusty nebo půlka větší
1 ksvětší mrkve
2 ksstroužky prolisovaného česneku
3 lžícemásla
1 lžícehladké mouky
pepř
sůl
Ostatní:
vařené brambory

Postup:

1. Maso nakrájíme na menší plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a protáhneme hladkou moukou
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a smažíme dohněda, pak přidáme maso, z obou stran krátce orestujeme a podlejeme vývarem cca 250 ml, dusíme doměkka
3. Maso vyjmeme a uchováváme v teple, výpek promixujeme tyčovým mixérem a ještě propasírujeme přes jemné sítko, dáme na plamen, uvedeme k varu a přidáme chladné máslo, už nevaříme
4. Do šťávy vrátíme maso
5. Připravíme si kapustu s mrkví; oloupanou mrkev postrouháme na slzičkovém struhadle, kapustu spolu s mrkví dáme vařit do osolené vody, vaříme naskus cca 10-12 minut, přendáme do sítka a zchladíme ledovou vodou, trochu vody z kapusty si ponecháme
6. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, přidáme kapustu s mrkví, ochutíme česnekem a pepřem, případně dosolíme, malinko podlejem kapustovou vodou a krátce provaříme
7. Maso se šťávou podáváme s kapustou nastavenou mrkví, podáváme nejlépe s vařenými brambory.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy