Na cibuli a slanině podušené kostky hovězího plecka podlité vývarem, servírované s omáčkou připravenou ze šťávy z podušeného masa a s podušenou kapustou promíchanou s mrkví a bramborem.
Ingredience:
Na maso: | |
400 g | hovězí plece |
50 g | slaniny |
1 ks | cibule |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | sádla |
hovězí vývar | |
čerstvě drcený pepř nebo pepřové koření | |
sůl | |
Na kapustu: | |
1 ks | menší hlávky kapusty nebo půlka větší |
1 ks | větší mrkve |
2 ks | stroužky prolisovaného česneku |
3 lžíce | másla |
1 lžíce | hladké mouky |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
vařené brambory |
Postup:
1. Maso nakrájíme na menší plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a protáhneme hladkou moukou
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a smažíme dohněda, pak přidáme maso, z obou stran krátce orestujeme a podlejeme vývarem cca 250 ml, dusíme doměkka
3. Maso vyjmeme a uchováváme v teple, výpek promixujeme tyčovým mixérem a ještě propasírujeme přes jemné sítko, dáme na plamen, uvedeme k varu a přidáme chladné máslo, už nevaříme
4. Do šťávy vrátíme maso
5. Připravíme si kapustu s mrkví; oloupanou mrkev postrouháme na slzičkovém struhadle, kapustu spolu s mrkví dáme vařit do osolené vody, vaříme naskus cca 10-12 minut, přendáme do sítka a zchladíme ledovou vodou, trochu vody z kapusty si ponecháme
6. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, přidáme kapustu s mrkví, ochutíme česnekem a pepřem, případně dosolíme, malinko podlejem kapustovou vodou a krátce provaříme
7. Maso se šťávou podáváme s kapustou nastavenou mrkví, podáváme nejlépe s vařenými brambory.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografií i textu: Naďa Indruchová
Drůbeží pěna s nudlemi
Fazole v rajské omáčce, servírované s opečenou klobáskou a vejcem