REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušené vepřové s omáčkou Poděbradka, těstoviny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Větší kostky vepřového plecka nebo kýty podušené, servírované utopené ve smetanovo-paprikové omáčce, nastavené mrkví a hráškem. Jako přílohu volíme v tomto případě těstoviny, ale pokrm lze servírovat i s klasickým houskovým knedlíkem nebo vařeným bramborem.


Ingredience:
1 kgvepřového plecka (kýty)
25-30 gmásla
6 kskuliček celého pepře
4 kskuličky nového koření
1 ksbobkový list
1 ksvelké cibule nebo dvě menší
1 ksmrkve
1 plechovka (200 g)sterilovaného hrášku bez nálevu
1 kelímeksladké smetany 12 %
1 vrchovatá lžícemleté sladké papriky
1-2 lžícehladké mouky
1 lžičkachilli koření nebo dvě nasekané chilli papričky
1-1,5vody
rostlinný olej
pepř
sůl
Na těstoviny:
400 gsilných krátkých makaronů (penne)
1 lžíceoleje
voda
sůl

Postup:
  1. Na rozpuštěném másle, ke kterému jsme přidali pár kapek rostlinného oleje, orestujeme na drobno pokrájenou cibuli
  2. Přidáme na kostky pokrájené maso (kdo má rád i s tučnější částí, kdo nemá tučné rád, odkrojí tučnou část, ale dá ji do hrnce pro budoucí chuť pokrmu, po uvaření lze tučné vyhodit) maso necháme ze všech stran zatáhnout, osolíme ho a okořeníme pepřem
  3. Po chvíli do hrnce nasypeme sladkou mletou papriku, promícháme, zalijeme teplou vodou, vody dáme tolik, aby bylo maso téměř úplně potopené, přidáme kuličky nového koření a pepře, bobkový list, zaklopíme a dusíme doměkka (pokud budeme pokrm připravovat v tlakovém hrnci, hrnec uzavřeme a opět dusíme doměkka)
  4. Jakmile je maso téměř úplně měkké (kdo dal do hrnce i tlustou část, tak ji vytáhne), hodíme do hrnce očištěnou, na drobné kostičky, pokrájenou mrkev a vyklopíme konzervu sterilovaného hrášku bez nálevu a přidáme i lžičku chilli koření nebo nasekané chilli papričky (pokud vaříme v tlakovém hrnci, nejprve odpustíme páru, pak hrnec opatrně otevřeme)
  5. Po krátkém provaření do hrnce nalijeme smetanu, po chvíli omáčku ještě zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody
  6. Vaříme posledních 10 až 15 minut, ochutnáme, případně omáčku dosolíme a okořeníme dle chuti pepřem, necháme již jen krátce probublat. Omáčka by měla být hustější, smetanová, mírně pikantní, ale ne ostrá!
  7. Na talíře rozdělíme těstoviny, nandáme omáčku Poděbradka i s kousky masa a zeleniny, horké podáváme.

Příprava těstovin:

Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě s olejem doměkka, scedíme je, rozdělíme na talíře…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

Tipy na skvělá podzimní jídla, která vás zahřejí a dodají energii

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zároveň se jedná o dobu, kdy jsme více unavení a máme chuť na teplé nápoje a pokrmy. Osvěžit si tyto dny můžeme netradičními recepty, které nás zahřejí, dodají energii a rozzáří den. Mnohdy stačí čerpat z běžné dostupné nabídky potravin. Oslňte svou rodinu nebo kamarády originálními recepty a dokonalým propojením jednotlivých pokrmů. Zapomeňte na tradiční těžké podzimní pokrmy a vyzkoušejte letos něco nového. Že vás nebaví připravovat jen dýňovou polévku? V tom případě vyzkoušejte celerový krém s libečkem a kešu oříšky. A pokud přece jenom si nedokážete představit podzim bez dýně, tak si připravte lahodné cupcaky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy