REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušené vepřové s omáčkou Poděbradka, těstoviny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Větší kostky vepřového plecka nebo kýty podušené, servírované utopené ve smetanovo-paprikové omáčce, nastavené mrkví a hráškem. Jako přílohu volíme v tomto případě těstoviny, ale pokrm lze servírovat i s klasickým houskovým knedlíkem nebo vařeným bramborem.


Ingredience:
1 kgvepřového plecka (kýty)
25-30 gmásla
6 kskuliček celého pepře
4 kskuličky nového koření
1 ksbobkový list
1 ksvelké cibule nebo dvě menší
1 ksmrkve
1 plechovka (200 g)sterilovaného hrášku bez nálevu
1 kelímeksladké smetany 12 %
1 vrchovatá lžícemleté sladké papriky
1-2 lžícehladké mouky
1 lžičkachilli koření nebo dvě nasekané chilli papričky
1-1,5vody
rostlinný olej
pepř
sůl
Na těstoviny:
400 gsilných krátkých makaronů (penne)
1 lžíceoleje
voda
sůl

Postup:
  1. Na rozpuštěném másle, ke kterému jsme přidali pár kapek rostlinného oleje, orestujeme na drobno pokrájenou cibuli
  2. Přidáme na kostky pokrájené maso (kdo má rád i s tučnější částí, kdo nemá tučné rád, odkrojí tučnou část, ale dá ji do hrnce pro budoucí chuť pokrmu, po uvaření lze tučné vyhodit) maso necháme ze všech stran zatáhnout, osolíme ho a okořeníme pepřem
  3. Po chvíli do hrnce nasypeme sladkou mletou papriku, promícháme, zalijeme teplou vodou, vody dáme tolik, aby bylo maso téměř úplně potopené, přidáme kuličky nového koření a pepře, bobkový list, zaklopíme a dusíme doměkka (pokud budeme pokrm připravovat v tlakovém hrnci, hrnec uzavřeme a opět dusíme doměkka)
  4. Jakmile je maso téměř úplně měkké (kdo dal do hrnce i tlustou část, tak ji vytáhne), hodíme do hrnce očištěnou, na drobné kostičky, pokrájenou mrkev a vyklopíme konzervu sterilovaného hrášku bez nálevu a přidáme i lžičku chilli koření nebo nasekané chilli papričky (pokud vaříme v tlakovém hrnci, nejprve odpustíme páru, pak hrnec opatrně otevřeme)
  5. Po krátkém provaření do hrnce nalijeme smetanu, po chvíli omáčku ještě zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody
  6. Vaříme posledních 10 až 15 minut, ochutnáme, případně omáčku dosolíme a okořeníme dle chuti pepřem, necháme již jen krátce probublat. Omáčka by měla být hustější, smetanová, mírně pikantní, ale ne ostrá!
  7. Na talíře rozdělíme těstoviny, nandáme omáčku Poděbradka i s kousky masa a zeleniny, horké podáváme.

Příprava těstovin:

Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě s olejem doměkka, scedíme je, rozdělíme na talíře…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Velikonoční zajíček

Jedním ze symbolů Velikonoc je také zajíček. Najdeme ho už v bibli mezi stvořeními “maličkými na Zemi a moudřejšími nad mudrce”, kdy měl pravděpodobně symbolizovat chudé, skromné a pokorné. Křesťanství se k němu přesto stavělo s jistým odstupem pro jeho údajnou nadměrnou smyslnost a příslovečnou zaječí plodnost. Býval proto znázorňován jako bílý zajíc u nohou Panny Marie, což mělo symbolizovat vítězství čistoty nad tělesným pokušením. A to o sobě dávalo nejvíce vědět právě na jaře.

číst dále ...

Salente Cuco, hlavní chod a příloha vařené najednou

Multifunkční elektrický hrnec Salente Cuco ztělesňuje moderní vaření pro 21. století. V hrnci uvaříte své oblíbené pokrmy zdravě, snadno a rychle. Elektrické hrnce nabízí jednoduchý a zdravý způsob přípravy pokrmů. Díky svým automatickým funkcím navíc v kuchyni dokážou ušetřit čas i práci. Multifunkční hrnec Salente Cuco využijete jako tlakový, pomalý, napařovací, ale i jako rýžovar, jogurtovač, sterilizátor, skvěle v něm připravíte vajíčka na různý způsob, umožňuje smažení nebo restování. Jste-li příznivci zdravého vaření, jistě se Vám bude zamlouvat program vaření v páře. Páru využijete i pro sterilizaci např. kojeneckých lahví či lahví na zavařování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy