REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dukátové buchtičky s vinným šodó

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Porce malých buchtiček z kynutého těsta, upečených do červena a přelitých vinným šodó.


Ingredience:
Těsto:
600 ghladké mouky
180 gmásla
80 gcukru krupice
25 gdroždí
10 gcitrónové kůry
0,75 lmléka
3 ksvajec
1 lžičkasoli
Vinné šodó:
8 ksžloutků
100 gcukru krupice
10 gvanilínového cukru
0,5 lbílého vína

Postup:

1. Droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté hladké mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teple vykynout
2. Do zbylé dávky prosáté mouky (trochu mouky si odložíme na vyválení těsta) přidáme vejce, zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citrónu, sůl, asi 100 g rozpuštěného vlažného másla, zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek a směs pečlivě promícháme a propracujeme
3. Hotové těsto necháme dostatečně vykynout, potom je rozválíme na silnější prameny (válečky) o průměru 2 cm, které rozkrájíme na dílky (terče) a skládáme ve vrstvách do máslem vytřeného pekáče
4. Jednotlivé dílky i vrstvy promašťujeme zbylou dávkou rozpuštěného másla
5. Buchtičky necháme opět vykynout, na povrchu je potřeme máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě (180 °C) dočervena
6. Buchtičky po vychladnutí naporcujeme na jednotlivé porce
7. Šodó připravíme tak, že žloutky rozšleháme s krupicovým cukrem, zalijeme vínem a za stálého šlehání nahříváme ve vodní lázni nebo na páře až do zhoustnutí (nesmí se vařit!)
8. Do hotového šodó zamícháme vanilínový cukr
9. Jednotlivé porce buchtiček při vydávání poléváme teplým šodó.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy