Porce malých buchtiček z kynutého těsta, upečených do červena a přelitých vinným šodó.
Ingredience:
Těsto: | |
600 g | hladké mouky |
180 g | másla |
80 g | cukru krupice |
25 g | droždí |
10 g | citrónové kůry |
0,75 l | mléka |
3 ks | vajec |
1 lžička | soli |
Vinné šodó: | |
8 ks | žloutků |
100 g | cukru krupice |
10 g | vanilínového cukru |
0,5 l | bílého vína |
Postup:
1. Droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté hladké mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teple vykynout
2. Do zbylé dávky prosáté mouky (trochu mouky si odložíme na vyválení těsta) přidáme vejce, zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citrónu, sůl, asi 100 g rozpuštěného vlažného másla, zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek a směs pečlivě promícháme a propracujeme
3. Hotové těsto necháme dostatečně vykynout, potom je rozválíme na silnější prameny (válečky) o průměru 2 cm, které rozkrájíme na dílky (terče) a skládáme ve vrstvách do máslem vytřeného pekáče
4. Jednotlivé dílky i vrstvy promašťujeme zbylou dávkou rozpuštěného másla
5. Buchtičky necháme opět vykynout, na povrchu je potřeme máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě (180 °C) dočervena
6. Buchtičky po vychladnutí naporcujeme na jednotlivé porce
7. Šodó připravíme tak, že žloutky rozšleháme s krupicovým cukrem, zalijeme vínem a za stálého šlehání nahříváme ve vodní lázni nebo na páře až do zhoustnutí (nesmí se vařit!)
8. Do hotového šodó zamícháme vanilínový cukr
9. Jednotlivé porce buchtiček při vydávání poléváme teplým šodó.