Pečený koláč z drobenky, rebarborového kompotu a tvarohového krému.
Ingredience:
Na drobenku: | |
500 g | polohrubé mouky |
300 g | másla |
250 g | cukru krupice |
2 ks | žloutků |
špetka skořice | |
tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu | |
Na rebarborový kompot: | |
1,25 kg | rebarbory |
125 g | cukru krupice |
50 g | škrobové moučky |
75 ml | vody |
Na tvarohový krém: | |
2 lžíce | citronové šťávy |
750 g | tvarohu |
150 g | cukru krupice |
3 ks | vajec |
2 ks | sáčků vanilkového cukru |
1 ks | vanilkového šodó v prášku |
1 ks | sáčku vanilkového pudinku |
Postup:
1. Rebarboru oloupeme, nakrájíme na menší kousky, posypeme krupicovým cukrem a necháme asi 1 hodinu odležet
2. Z polohrubé mouky, cukru, skořice, žloutků a změklého másla vypracujeme prsty sypkou hmotu a pak část rozložíme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech
3. Reveň s cukrem přivedeme k varu, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou ve vodě, krátce povaříme a takto připravený kompot necháme vychladnout
4. Krupicový i vanilkové cukry a vejce vyšleháme do krému, přidáme vanilkový pudink, vanilkové šodó v prášku, promícháme a nakonec zašleháme tvaroh a citronovou šťávu
5. Rebarborový kompot dáme na 170 °C a pečeme 15 minut, pak přesypeme zbylou drobenkou a dopečeme dorůžova (asi 30 minut)
6. Koláč necháme dobře vychladnout, nakrájíme a podáváme se šlehačkou.