Z hladké mouky, cukru, loupaných mandlí, másla, želírovacího cukru, červeného a černého rybízu připravený chutný ovocný koláč.
Ingredience:
600 g | červeného a černého rybízu |
200 g | želírovacího cukru |
150 g | másla |
120 g | hladké mouky |
120 g | cukru |
100 g | loupaných mandlí |
špetka mleté skořice |
Postup:
1. Mandle spaříme, oloupeme a umeleme na jemno
2. Do misky prosijeme hladkou mouku, přidáme cukr, umleté mandle a špetku skořice
3. Máslo rozpustíme a necháme trochu zchladnout, přilijeme ho do mouky s mandlemi, promícháme
4. Vše lehce prohněteme a rozdrobíme na hrubou drobenku
5. Koláčovou formu nebo zapékací misku pečlivě vymažeme máslem, na dno nasypeme polovinu drobenky a rovnoměrně ji rozprostřeme
6. Červený i černý rybíz obereme od stopky a na cedníku důkladně propláchneme pod proudem studené vody, necháme okapat
7. Okapaný rybíz rovnoměrně rozložíme na připravenou vrstvu drobenky, posypeme želírovacím cukrem a zasypeme druhou polovinou drobenky
8. Formu s připraveným koláčem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme přibližně 35 minut, dokud vrchní vrstva drobenky nezíská pěknou zlatavou barvu
9. Hotový vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem a naporcujeme.