Pečený koláč z mouky, másla a cukru, posypaný ostružinami, mandlemi, cukrem, drobenkou.
Ingredience:
350 g | ostružin |
300 g | hladké mouky |
140 g | másla |
110 g | krupicového cukru |
80 g | nasekaných oloupaných mandlí |
špetka soli | |
tuk na vymazání formy |
Postup:
1. V míse promícháme prosátou hladkou mouku s 80 g krupicového cukru a špetkou soli
2. Přidáme na menší kousky nakrájené změklé máslo a prsty vše rozemneme na drobenku
3. Oddělíme z ní čtvrtinu a zbylou větší část upěchujeme na dno i boky vymazané kulaté koláčové formy, poklademe očištěnými ostružinami, rovnoměrně posypeme zbylým krupicovým cukrem, na drobno nasekanými mandlemi a zbylou drobenkou
4. Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme 20-30 minut, dokud nejsou okraje koláče hnědavé (jestliže se začne koláč během pečení na povrchu připalovat, zakryjte ho alobalem).
Koláč je skvělý teplý i vychlazený a zvlášť výborný je s kopečkem šlehačky nebo husté zakysané smetany.