Dortový korpus připravený zde dvou nebo i více vajíček a dalších ingrediencí, vhodný jako základ i mnoha dalších dezertů. Tento recept je určený pro úplné začátečníky.
Ingredience:
Základní poměry surovin: | |
1 ks | vejce |
2 lžíce | polohrubé mouky |
2 lžíce | krupicového cukru |
Základ se dvěma vejci: | |
2 ks | vajec |
4 lžíce | polohrubé mouky |
4 lžíce | krupicového cukru |
.... čím více vajec, tím se násobí poměr ostatních surovin! | |
6 ks | vajec |
12 lžic | polohrubé mouky |
12 lžic | krupicového cukru |
Postup:
Příprava pomocí ručního šlehače:
1. Do mísy vyklepneme vajíčka a přidáme cukr, mouku nasypeme do jiné nádoby
2. Vejce s cukrem vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny, trvá to přibližně 5-7 minut (nejvhodnější na šlehání je vyšší a užší nádobka z umělé hmoty)
3. Po částech vždy poprášíme povrch hmoty v míse moukou a stěrkou opatrně obrátíme, tento postup pak několikrát zopakujeme, těsto však zbytečně nemíchámePříprava ruční metličkou:
1. V míse ušleháme napřed žloutky s cukrem pomocí metličky, potom ušleháme v jiné nádobě bílky
2. Přidáváme střídavě mouku a sníh do žloutkové hmoty a hmotu obracíme pomocí stěrky.
Připravený korpus rozprostřený v máslem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané dortové formě nebo na plechu pečeme v plynové troubě při nízké teplotě 20 – 30 minut, v horkovzdušné troubě pak na 160 °C, doba pečení je závislá od tvaru a množství těsta.
Doporučení:Příklady využití těsta na různé velikosti dortových forem či plechů:ze 2 vajec – 2 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cmze 3 vajec – 3 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cmze 3 vajec – 1,5 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cmze 4 vajec – 4 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cmze 4 vajec – 2 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cmze 6 vajec – 1,5 cm vysoký korpus na velký plechz 8 vajec – 2 cm vysoký korpus na velký plech
Poznámka:Pokud nezamýšlíme korpus na dort, ale jen na řezy nebo koláč, můžeme formu místo moukou vysypat například strouhankou (jde dobře k jablečné náplni) nebo kokosem. Pro tmavé těsto navíc do těsta zamícháme 1-2 lžičky neslazeného kakaa holandského typu.