REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dortový piškot ze dvou, tří … vajec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dortový korpus připravený zde dvou nebo i více vajíček a dalších ingrediencí, vhodný jako základ i mnoha dalších dezertů. Tento recept je určený pro úplné začátečníky.


Ingredience:
Základní poměry surovin:
1 ksvejce
2 lžícepolohrubé mouky
2 lžícekrupicového cukru
Základ se dvěma vejci:
2 ksvajec
4 lžícepolohrubé mouky
4 lžícekrupicového cukru
.... čím více vajec, tím se násobí poměr ostatních surovin!
6 ksvajec
12 lžicpolohrubé mouky
12 lžickrupicového cukru

Postup:

Příprava pomocí ručního šlehače:
1. Do mísy vyklepneme vajíčka a přidáme cukr, mouku nasypeme do jiné nádoby
2. Vejce s cukrem vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny, trvá to přibližně 5-7 minut (nejvhodnější na šlehání je vyšší a užší nádobka z umělé hmoty)
3. Po částech vždy poprášíme povrch hmoty v míse moukou a stěrkou opatrně obrátíme, tento postup pak několikrát zopakujeme, těsto však zbytečně nemíchámePříprava ruční metličkou:
1. V míse ušleháme napřed žloutky s cukrem pomocí metličky, potom ušleháme v jiné nádobě bílky
2. Přidáváme střídavě mouku a sníh do žloutkové hmoty a hmotu obracíme pomocí stěrky.

Připravený korpus rozprostřený v máslem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané dortové formě nebo na plechu pečeme v plynové troubě při nízké teplotě 20 – 30 minut, v horkovzdušné troubě pak na 160 °C, doba pečení je závislá od tvaru a množství těsta.

Doporučení:

Příklady využití těsta na různé velikosti dortových forem či plechů:ze 2 vajec – 2 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cmze 3 vajec – 3 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cmze 3 vajec – 1,5 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cmze 4 vajec – 4 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cmze 4 vajec – 2 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cmze 6 vajec – 1,5 cm vysoký korpus na velký plechz 8 vajec – 2 cm vysoký korpus na velký plech

Poznámka:

Pokud nezamýšlíme korpus na dort, ale jen na řezy nebo koláč, můžeme formu místo moukou vysypat například strouhankou (jde dobře k jablečné náplni) nebo kokosem. Pro tmavé těsto navíc do těsta zamícháme 1-2 lžičky neslazeného kakaa holandského typu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy