REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dortový korpus pečený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený dortový korpus připravený smícháním polohrubé mouky, tuku nebo margarínu, kypřícího prášku, cukru a vajíček.


Ingredience:
100 gpolohrubé mouky
100 gměkkého másla nebo margarínu
100 gcukru krupice
2 lžičkykypřicího prášku do pečiva
3 ksvejce
trochu mouky na vysypání formy
tuk na vymazání formy
Pro tmavé těsto navíc:
1-2 lžičkyneslazeného kakaa holandského typu
forma na dorty o velikosti 26 cm

Postup:

1. Do mísy prosijeme mouku spolu s kypřicí prášek do pečiva, pokud budeme chtít korpus tmavý, pak ještě přisypeme kakao
2. Přidáme povolené máslo nebo margarín a vejce, vše mícháme elektrickým šlehačem nejprve krátce na nejnižším stupni otáček, pak asi 2 minuty na nejvyšším stupni otáček až vznikne hladké těsto
3. Těsto nalijeme do připravené formy vytřené tukem a vysypané moukou, povrch uhladíme stěrkou a dáme do elektrické trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušné 160 °C, plynové stupeň 2-3) péct na cca 20 minut
4. Po upečení vyndáme formu z trouby a necháme asi 10 minut vychladnout, pak uvolníme nejlépe kulatým nožem okraj formy od korpusu, formu rozevřeme a korpus přendáme na mřížku, necháme ho zcela vychladnout
5. Dortový korpus dále zdobíme dle příslušných receptur.

Doporučení:

Jestli je korpus dostatečně upečený zjistíte podle špejle, kterou píchnete doprostřed korpusu. Pokud je špejle po vytažení suchá, je korpus upečený, pokud se ale špejle lepí, necháme korpus ještě chvíli péct.

Poznámka:

Další obměny dortového korpusu: do těsta přidáme například mandle, oříšky, citrónovou kůru nebo nastrouhanou čokoládu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy