Pečený dortový korpus připravený smícháním polohrubé mouky, tuku nebo margarínu, kypřícího prášku, cukru a vajíček.
Ingredience:
100 g | polohrubé mouky |
100 g | měkkého másla nebo margarínu |
100 g | cukru krupice |
2 lžičky | kypřicího prášku do pečiva |
3 ks | vejce |
trochu mouky na vysypání formy | |
tuk na vymazání formy | |
Pro tmavé těsto navíc: | |
1-2 lžičky | neslazeného kakaa holandského typu |
forma na dorty o velikosti 26 cm |
Postup:
1. Do mísy prosijeme mouku spolu s kypřicí prášek do pečiva, pokud budeme chtít korpus tmavý, pak ještě přisypeme kakao
2. Přidáme povolené máslo nebo margarín a vejce, vše mícháme elektrickým šlehačem nejprve krátce na nejnižším stupni otáček, pak asi 2 minuty na nejvyšším stupni otáček až vznikne hladké těsto
3. Těsto nalijeme do připravené formy vytřené tukem a vysypané moukou, povrch uhladíme stěrkou a dáme do elektrické trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušné 160 °C, plynové stupeň 2-3) péct na cca 20 minut
4. Po upečení vyndáme formu z trouby a necháme asi 10 minut vychladnout, pak uvolníme nejlépe kulatým nožem okraj formy od korpusu, formu rozevřeme a korpus přendáme na mřížku, necháme ho zcela vychladnout
5. Dortový korpus dále zdobíme dle příslušných receptur.
Jestli je korpus dostatečně upečený zjistíte podle špejle, kterou píchnete doprostřed korpusu. Pokud je špejle po vytažení suchá, je korpus upečený, pokud se ale špejle lepí, necháme korpus ještě chvíli péct.
Poznámka:Další obměny dortového korpusu: do těsta přidáme například mandle, oříšky, citrónovou kůru nebo nastrouhanou čokoládu.
Dort z ricotty z La Formaggeria Gran Moravia a citrusových plodů
Dortový piškot ze dvou, tří … vajec