REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dort sypaný mandlovými lupínky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečené dortové korpusy slepené marmeládou a plněné jablečnou hmotou, po zatuhnutí potřené šlehačkou, ozdobené ovocem a mandlovými lupínky.


Ingredience:
90 gmoučkového cukru
80 gmandlových lupínek
60 ghladké mouky
40 gškrobu
3 ksvajec
250 mlšlehačky
špetka soli
olej na vymazání formy
moučkový cukr na vysypání formy
Na náplň:
600 gjablek
120 gmarmelády
100 gmoučkového cukru
50 grozinek
50 goříšků
30 gškrobu
30 gmásla
2 gželatiny
citronová šťáva
skořice
rum
voda

Postup:

1. Žloutky utřeme s polovinou moučkového cukru a solí na krém, pak přimícháme polovinu hladké mouky, bílky vyšleháme za postupného přisypávání zbylého moučkového cukru na tuhý sníh, obě hmoty spojíme a vmícháme zbylou hladkou mouku se škrobem
2. Z těsta rozetřeme na pečící papír 5 kol o průměru dortového ráfku, upečeme je ve vyhřáté troubě při 200 °C, necháme vychladnout, pak korpusy sejmeme z papíru a slepíme k sobě marmeládou, zvlášť tři placky a dvě placky
3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky, dáme do kastrolku s rozpuštěným máslem, podlijeme trochou vody, podusíme, přidáme moučkový cukr, hrozinky, nadrobno nasekané oříšky, ještě krátce podusíme, zahustíme zálivkou ze škrobu a vody, ochutíme rumem, skořicí, citronovou šťávou a vmícháme rozpuštěnou želatinu
4. Na dno vymazané a vysypané dortové formy vložíme tři slepené korpusy, potom naneseme teplou jablečnou hmotu, přiklopíme posledními dvěma korpusy a dortovou formu vložíme do chladničky a necháme asi 2 hodiny zatuhnout
5. Zatuhlý dort potřeme šlehačkou, strany posypeme mandlovými lupínky a povrch dozdobíme ovocem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy