Dort z křehkého těsta, plněný náplní z jablek, pudinkového prášku, cukru, sektu a jablečné šťávy, upečený dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | hladké mouky |
140 g | moučkového cukru |
140 g | másla |
1 ks | vejce |
1 balíček | vanilkového cukru |
0,5 balíčku | kypřicího prášku do pečiva |
mouka na pomoučení | |
tuk a mouka na formu | |
Na náplň: | |
400 ml | suchého sektu |
200 ml | jablečné šťávy |
800 g | jablek |
200 g | cukru |
2 balíčky | vanilkového pudinku |
Na ozdobení: | |
250 ml | smetany ke šlehání |
čokoládové hoblinky |
Postup:
1. Polohrubou mouku smícháme s kypřicím práškem, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, změklým máslem nakrájeným na menší kousky, promícháme a vytvoříme křehké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladu
2. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a kousky nakrájíme na kostičky
3. Na pomoučeném válu vyválíme těsto na plát, položíme do tukem vytřené a moukou vysypané formy o průměru 26 cm, vytáhneme z něj okraj vysoký asi 4 cm a na těsto rozložíme jablečné kostičky
4. V hrnci smícháme pudinkový prášek s cukrem a za stálého míchání vlijeme suchý sekt i jablečnou šťávu, krátce povaříme a nalijeme na jablkové kostičky
5. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 45 minut
6. Vychladlý ozdobíme šlehačkou a čokoládovými hoblinkami.