Recept na velikonoční dort podle cukrářského a pekařského mistra Josefa Maršálka. Nechte se inspirovat a upečte si dort podle profesionála!
Ingredience:
Rozpis na 1 dort o průměru 24 cm: | |
300 g | hladká mouka |
280 g | hnědý cukr |
150 g | bílý jogurt |
100 g | sekaný ananas |
100 g | olej |
50 g | pekanové ořechy |
30 g | kokosu |
6 g | jedlá soda |
5 g | skořice |
3-4 ks | přezrálé rozmačkané oloupané banány |
3 ks | vejce |
1 sáček | prášek do pečiva |
Náplň: | |
400 g | tvaroh v kostce |
200 g | máslo |
160 g | cukr krupice |
20 g | rum |
1/2 ks | vanilkového lusku |
modrá spirulina | |
Na dokončení: | |
100 g | ananasu |
50 g | bílá čokoláda |
2 lžíce | hoblin sušeného kokosu |
modrá nebo stříbrná metalická barva |
Postup:
- Na korpus smícháme všechny ingredience, stačí jen stěrkou, dohladka. Upečeme v dortové formě s papírem na dně při asi 170 °C. Po asi 45-50 minutách zkusíme špejlí. Necháme dobře vychladnout, vyjmeme z formy a dvakrát prořízneme.
- Na náplň vyšleháme máslo, cukr, rum a vanilku do lehkého krému, vešleháme tvaroh a obarvíme spirulinou na světle modro. Dort malou částí krému naplníme a zbylým dohladka zahladíme. Necháme ztuhnout v lednici.
- Do mrazáku dáme na 20 minut pečící plech. Ananas nakrájíme na kostky a na grilovací pánvi lehce ugrilujeme.
- Bílou čokoládu rozpustíme, naplníme ji do papírového sáčku, ustřihneme rožek a na obrácenou stranu zamrazeného plechu nastříkáme dlouhé čáry, ty ihned ztuhnou, shrneme je k sobě a smotáme do hnízda.
- Na vychlazený dort nastříkáme štětcem metalickou barvu, na horní část opatrně přeneseme “hnízdo” a to naplníme grilovaným ananasem. Dozdobíme plátky kokosu a listy ananasu.
Instagram: Marsalekjosef82, Marsalekjosef.com