V domácích podmínkách upečené slané rohlíčky.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
60 g | sádla |
20 g | droždí |
1/4 l | mléka |
1 lžička | cukru |
2 ks | žloutky |
1 ks | vejce |
sůl | |
mák nebo sůl | |
kmín | |
ztužený tuk na plech |
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s trochou mouky
- Kvásek necháme na teplém místě vzejít
- Přidáme žloutky, rozehřátý a prochladlý tuk a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto
- Necháme vykynout
- Těsto rozválíme na pomoučeném vále a pak vykrájíme trojúhelníky o váze 30 g, které svineme směrem ke špičce do tvaru rohlíku
- Klademe je na pomaštěný plech, necháme vykynout, potom je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a mákem nebo solí a kmínem
- Upečeme, při teplotě kolem 170 °C, dozlatova.