Skvělý tip na víkendovou snídani, nebo svačinu, kterou si můžete přibalit do práce, případně dětem do školy. Domácí granola je krásně křupavá a plná ořechů, ale zároveň je její příprava velice rychlá a jednoduchá. S ohledem na roční období ji můžete dozdobit různými druhy ovoce.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
800 g | bílého jogurtu |
100 g | ovesných vloček |
50 g | vlašských ořechů |
50 g | lískových ořechů |
50 g | celých mandlí |
45 g | medu |
25 g | oleje nebo másla |
20 g | kakaa |
10 g | slunečnicových semínek |
1 hrst | různých druhů ovoce – maliny, borůvky, jahody... |
Postup:
- Mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy překrájíme na menší kousky, přidáme slunečnicová semínka, ovesné vločky, kakao a vše promícháme. Přidáme olej, med a znovu vše promícháme.
- Granolu rovnoměrně rozprostřeme na pečicí papír a pečeme v troubě 30 minut na 160 °C. Během pečení granolu po 15 minutách promícháme a dopečeme.
- Hotovou granolu necháme vychladnout.
- Bílý jogurt dáme do mísy, navrch poklademe granolu a nakrájené čerstvé ovoce.
Pokud máte tento typ snídaní v oblibě, doporučujeme si připravit větší množství granoly do zásoby. Vyjma bílého jogurtu a ovoce mějte všech surovin přibližně 2–3× více. Upečenou granolu jednoduše přesypete do uzavíratelné nádoby a takto připravená vydrží i několik týdnů.
Poznámka:Recept k článku: Přivítejte jaro s kvalitními potravinami
zdroj: www.akademiekvality.cz