Pokud máte několik kilogramů ovoce, neváhejte a uvařte si marmeládu! Až budete o pár měsíců později připravovat palačinky, přijde vám sklenička ovocné pomazánky vhod. Druhy můžete mezi sebou kombinovat, vynikající je například kombinace třešní a jahod. Ostřejší chuť meruněk můžete zmírnit přídavkem jablek.
Ingredience:
1 kg | bio ovoce |
15 g | bio pektinu |
2 dcl | vody |
bio třtinový cukr | |
vhodné sklenice na zavařování s víčky |
Postup:
- Očištěné plody bez pecek pokrájejte a v hrnci s 2 dcl vody krátce povařte, dokud nevznikne hustší směs.
- Ke třem lžičkám cukru přidejte pektin a povařte pět minut s ovocem. Pektin je stoprocentně přírodní náhradou želírovacího cukru. Podle chuti pak přidejte další cukr a vařte do zhoustnutí. Nejvhodnější je sladit postupně a čistou lžičkou ochutnávat.
- Marmeládu přelijte do vyvařených sklenic, hrdla otírejte čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Po naplnění sklenice a důkladném uzavření otočte dnem vzhůru. Pokud plánujete rychlou spotřebu, marmeládu není třeba zavařovat.
Recept k článku: Nevíte, co s ovocem? Zkuste tvarohový dezert nebo domácí marmeládu!